Gå direkt till Nyheten (Debatt: Samhället skall vara starkt när enskild är svag)

 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. Söndag 18 november 2018
 1. Dagens namn:
 2. Lillemor och Moa
 3. I morgon:
 4. Elisabet och Lisbet

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Debatt: Samhället skall vara starkt när enskild är svag

Publicerad fredag, 01 december 2017, 09:03 av Insändare

debatt-insikon– När individen är som svagast ska samhället vara som starkast.
Det skriver en Metallordförande i en debattartikel som är ett öppet brev till regeringen

Öppet Brev till Socialdepartementet och Socialförsäkringsministern

När individen är som svagast ska samhället vara som starkast.

Detta har glömts bort på vägen och målet att sjuktalen ska gå ner överväger allt för tillfället., Medlemmar råkar i kläm och blir av med ersättning. Detta är inte en human politik för mig utan det är att alla ska med. Vi behöver hjälpa de som har det svårt i samhället idag. Det är en stor omställning att allt blir digitalt och mer och mer läggs över på individen.

Många i dagens samhälle behöver mycket hjälp och kan ha en funktionsnedsättning som inte syns i en digital värld. Självklart ska vi ta ansvar och behöver se över våra system i sjukförsäkringen men börja i rätt ände, hjälp individen och inte stjälp.

Jag vet att det läggs stort ansvar på individ och läkare att rätt dokumentation och koder skrivs rätt och man bedömer arbetsförmågan men när det inte finns något jobb att få så blir bedömningen meningslös och bara ett sätt att spara pengar på. Nu får det vara nog, vi är sämre att ta hand om varandra idag än tidigare år för att målet är fortfarande att spara pengar. Gör om och gör rätt. Förändring i rehabiliteringskedjans tidsgränser behöver verkställas. Tydligare direktiv till f-kassan och arbetsförmedling att det inte flyttas individer mellan varandra utan ett uppföljningsansvar. Det behövs på grund av att fler och fler hamnar mellan stolarna och blir uppmanade av båda myndigheterna att söka försörjningsstöd. Ersättning i någon form behöver man ha för att överleva och man ska inte behöva söka försörjningsstöd för att man är sjuk. Vi ökar klyftorna istället för att minska upplever många medlemmar idag. Även bedömningen av arbetsförmågan är problematisk.

Att bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen togs bort är bra, men för att komma i mål måste en översyn av rehabiliteringskedjan göras.

En riktig rehabilitering som är värd namnet för att få människor tillbaka till arbete.

Pär-Ola Olausson Ordförande avd 27 IF Metall 

1 kommentar

 1. abpot

  -Kan hålla med Pär-Ola Olausson avd 27 IF Metall. Frågan är om väljare och individer i vårt samhälle gör det samma?
  -De och dem som sympatiserar med de svagaste i samhället får se sig förlorade i gentemot kapitalets vikt idag. En egen inkomst tycks vara prioritet nr.1 om de finns svagare medborgare än individens inkomst så går kapitlet till dem och inte de svagaste.
  -Borgare och kapitalister delar inget med sig då de ser sig starka i egoism…

Kommentarsfunktion är inaktiverad för denna nyhet