Gå direkt till Nyheten (Jan Bergerlinds tomtar till konsthallen)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 01 april 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Jan Bergerlinds tomtar till konsthallen

Publicerad onsdag, 22 november 2017, 13:37 av Mikael Ingebäck

Bergerlind-foto-3Jenny Nyströms efterträdare visar upp resultatet av sin tomteverkstad i en mycket ovanlig utställning.

Det var under en utställning i Marstrand 2013 som dåvarande konstintendent i Lidköpings konsthall, Isabel Erikson, fick tillfälle att träffa jul- och tomtemålaren Jan Bergerlind. Sedan dess har det jobbats med att få en mer komplett version av utställningen till Lidköping. När nu detta går i lås så kan det konstateras att det är ett unikt tillfälle då konstnären egentligen aldrig ställer ut sina alster.

Jan-Bergerlind-4-Jan var här och lämnade av sina målningar och då snackade vi lite om upplägg. Vi fick helt fria händer och vi ville visa konsten som den är, utan ram. För att visa att dom aldrig var tänkta att hängas, Säger Amanda Österberg t.hö, konstintendent i konsthallen. Här tillsammans med kollegan Georgia Koulendrou, konstpedagog.

Förutom det uppenbara temat i Jan Bergerlinds konst med julmotiv, så är det som utmärker målningarna ett djup och ett ljus som tydligt talar om avsändaren på framsidan av de många, många tusen julkort som skickas runt om i världen. Det är också ljuset som följer utställningen medurs efter dygnets timmar, Väggarna är indelade i morgon, middag, eftermiddag och kväll/natt. I rummet längst in i lokalen finns ett varmare ljus för utställningens inomhusmålningar. Konsthallen hoppas kunna förmedla och förstärka den nostalgiska känsla som är så signifikant för Jan Bergerlinds tavlor till en bred Lidköpingspublik.

Jan-Bergerlind-2Här porträtteras Gamla stan i Stockholm. Ett ovanligt inslag i en annars mycket tomtetät utställning. Den är dessutom inramad och går som tryck, av förklarliga själ, åt som smör i hufvudsaden.

När jag talar med Jan Bergerlind så håller han på att färdigställa sin monter vid Tjolöholms marknad där han alltid brukar vara delaktig. Det är bråda dagar för folk i julbranschen i allmänhet och för Jan Bergerlind i synnerhet. Det är bara under våren det finns tid till att måla. Resten av året handlar om administration och försäljning.

Bergerlind-foto-3-Det här är ju Gamla julmotiv och ingen provocerande konst direkt. Det talar till människor på ett annat sätt. Jag tycker det är fantastiskt roligt med utställningen i Lidköping och hoppas på många besökare, berättar Jan Bergerlind, konstnär och entreprenör. 

Jan-Bergerlind-1På Lördag är det Vernissage klockan tio och klockan tolv är det invigning. Maria och Henrik Hamnered kommer att sjunga och spela gitarr och konstintendenten kommer hålla ett kortare tal. Utställningen pågår till 30:e December.