Gå direkt till Nyheten (Kommunens budget:
Allianspartiernas förslag “för framtidens Lidköping”)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Kommunens budget:
Allianspartiernas förslag “för framtidens Lidköping”

Publicerad Monday, 20 November 2017, 09:42 av Björn Smitterberg

allianslogo-ikonInför kommunstyrelsens möte på onsdag presenterar de politiska partierna sina ekonomiska förslag för 2019, 2020 och 2021.
Här är det för Allianspartierna i Lidköping som presenterar sitt gemensamma förslag.
En rad investeringar finns med – men när det gäller nytt badhus föreslås en privat lösning. Satsningar i övrigt på Framnäs skjuts enligt förslaget framåt.(Siffertabeller utlämnade)

För framtidens Lidköping

Alliansens investeringsbudget för 2019–2021 tar sitt ursprung i en stad som växer, en stad där man trivs men också en stad som står inför en del utmaningar. Vi har valt att fokusera på välfärdens kärna och de bitar som krävs för att Lidköping ska kunna öka utvecklingstakten och ligga i framkant när det gäller tillväxt och kommunal service.

Vår utgångspunkt i att Lidköping på både kort och lång sikt behöver göra åtgärder för att få en ekonomi med ordning och reda i, där ett årligt överskott bidrar till att finansiera de investeringar som krävs kvarstår. Vi lägger även i vår budget in möjligheten till andra finansieringssätt än lån genom bland annat försäljning, aktieutdelning och medfinansiering. Detta för att vi ska kunna göra de investeringar som krävs men ändå gå mot en hållbar ekonomi.

Investeringsbudgeten

Vår budget är uppdelad i flera delar, där uppdelningen till stor del baseras på finansieringsmetod. I vår grund där välfärden finansieras är utgångspunkten att de årliga avskrivningarna på 225 miljoner ska räcka långt. Utöver detta lägger vi ett uppdrag till Intern service att årligen genomföra en nettosäljning om fastigheter för 25 miljoner per år under perioden. Vi är dock inte beredda att sälja fastigheter där det bedrivs någon form av välfärdsverksamhet där kommunen är huvudman. Utöver detta uppstår ett lånebehov på ca 63 miljoner sett över 3 år om inte den årliga driften skapar ett överskott.

Samhällsbyggnadsnämnden

Inom ramen för prioriterade investeringar ser vi bland annat på möjligheten till en infart på det nya området på Kartåsen. Vi väljer även att lägga 1 miljon årligen på extra belysning som en del i kommunens behov av ökat trygghetsarbete. Även en engångssumma för belysning av järnvägsbron. En trafiklösning för gående och cyklande Änghagen-Kartåsen bör utredas utifrån färdigställandet av omfart Filsbäck med hänsyn taget till ett minskat trafiktryck.

Investeringar i välfärdslokaler

Att investera i framtida välfärd är av stor vikt och vi prioriterar både de planerade investeringarna inom vård och omsorg under 2019 där bland annat Tolsjö äldreboende finns med, samtidigt som vi följer äldreomsorgsplanens planering för kommande år.

Behovet av förskoleplatser är fortsatt stort och utöver de två förskolorna som ligger i plan bör de utredningar som ligger till grund för framtida förskolor ligga tidigt under 2019 för att vi inte ska tappa tempot och åter igen hamna i en ohållbar situation. Vid behov kommer vi flytta fram projekteringen av Filsbäck så att den ligger i fas med nybyggnationer på området.

Tillagningskök är fortsatt en prioriterad satsning och vi ligger därför kvar på den högre investeringsnivån på 7 miljoner årligen.
Investeringsbudget för Alliansen 2019-2021.

Kommunstyrelsen exkl. Intern Service

Utifrån rådande läge gör vi bedömningen att hamnstaden och detaljplan 1 kommer dra ut ytterligare på tiden och vi väljer istället att ekonomiskt prioritera fram detaljplan 2 i området kring framnäsviken. Att i första hand genomföra de åtgärder som gör platsen mer tillgänglig och tilltalande för Lidköpingsborna är av största vikt. Vi flyttar investeringarna kring stadskärnan till kommunstyrelsen utifrån att de äger uppdraget.

Investeringsbudget för Alliansen 2019-2021.

Då teknisk service är taxefinansierat kommer dessa lån på sikt betalas av taxekollektiven och är långsiktigt inte lika tunga för kommunen. Vår utgångspunkt ligger i det förslag som Teknisk servicenämnd arbetat fram. Man kan konstatera att tidigare ej genomförda investeringar och underhåll även här kommer ikapp Lidköpings kommun och nu ligger som en tung del i investeringsbudgeten.

För att klara av det tempo som krävs kring barn och skola med tanke på den ökning av barn och unga som redan skett och de som händer på sikt behöver dessa två utredningar ske under 2018. Det behövs en utredning kring högstadieplatser som beskriver alternativen som finns framöver. Denna bör ske på ett öppet och transparent sätt. Stenportskolans framtid behöver belysas och alternativen kring renovering alternativt nybyggnation förtydligas ytterligare.

Lidköpings kommun har varit i behov av ett nytt badhus under en längre tid och kräver en sådan investering trots kommunens ansträngda ekonomiska läge. Vi föreslår ett badhus som ligger i linje med badhusutredningen som kommunen tidigare tagit fram och vi avser att söka extern samarbetspartner och lösningar både vad gäller finansiering och eventuellt drift.

Lidköping har under en längre period inte haft de investeringsmedel som krävs för att göra nödvändiga fastighetssinköp som möjliggör för framtida utveckling och tillväxt i kommunen. Dessa investeringar är dessutom självfinansierande över tid då en intäkt kommer vid försäljningen av samma fastighet efter förädling eller en tids innehav. Idag går denna intäkt in i samhällsbyggnadsnämndens driftsbudget. Vi anser istället att försäljningsintäkterna kopplas direkt till investeringsbudgeten och står för kommande års investeringsbehov.
Att utreda framtiden för Lidköpings idrottsplatser och fotbollsplaner är en nödvändighet för kommunens utveckling och kan på sikt lösgöra möjlighet till både byggnation och nyetableringar. En grundläggande utredning som ser på förutsättningar, kostnader och möjliga intäkter krävs för att kunna ta rätt beslut inför framtiden. Med hänsyn till detta har vi inte med de föreslagna investeringarna på Framnäs.

Slutord:
Kommunen står för stora ekonomiska utmaningar framöver med en allt mer osäker driftsbudget och ett stort investeringsbehov under perioden. Vi kan konstatera att kommunens lånenivåer nu ökar fort samtidigt som ekonomernas redovisningar visar på att vi kommer passera 4 miljarder kronor i lån under 2019 med tidigare beslutad investeringsbudgets takt.
Lidköping behöver utvecklas samtidigt som vi klarar av ordning och reda i ekonomin.

Christian Poucette (M) Frida Nilsson (C) Pär Johnson (L) Stefan Gustafsson (KD)