Gå direkt till Nyheten (Bowlingskola för ensamkommande är en succé)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 12 juli 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Bowlingskola för ensamkommande är en succé

Publicerad måndag, 20 november 2017, 08:24 av Redaktionen

Bowling-3Lidköpings Bowlingallians engagerar flyktingungdomar med sociala kontakter, bowling och genom kraften av föreningsverksamhet.

Lidköpings Bowlingallians består av tolv klubbar och de vill tillsammans skapa förutsättningar för bowlingen att utvecklas och växa. Föreningen skriver fördelaktiga avtal med Bowlinghallen, arrangerar tävlingar och jobbar aktivt med både äldre och yngre potentiella utövare. Hösten 2016 startade man ett nytt projekt som vänder sig till de ensamkommande flyktingungdomarna. Under våren försökte Alliansen nå ut till ungdomarna men det visade sig lättare sagt än gjort. Det var först när vi hittade Sara Friberg, anställd på kommunen, som saker började hända. Hon hade kontakterna och föreningen kunde nu få upp sina posters på boenden och vid andra träffpunkter.

Bowling-2-Det är väldigt bra. I våras var det tio till tolv personer per gång, sedan började ryktet gå och nu i höst är det närmare 40 i snitt, säger Rainer von Elling, kassör och ansvarig för projektet i Alliansen t.hö. Här tillsammans med Berndt Gustafsson, Ordföranden i Lidköpings Bowlingallians.

I Torsdags tog Kultur- och fritidsnämnden beslutet att fortsätta stödja Bowlingalliansens satsning på de ensamkommande flyktingungdomarna året ut. De pengar som ursprungligen söktes för projektet skulle räcka till i Mars men tog slut redan i Oktober på grund av det stora intresset. Lidköpingsnytt har tidigare rapporterat att de avsatta integrationspengarna har haft svårt att hitta ut i verksamhet och nu skall nämnd och förvaltning se över ansökningsprocessen. Därför blir det bara pengar till nyår denna gång, trots att ansökan sträckte sig till Mars.

Bowling-4-Jag går en gång i veckan och det är roligt, säger Hedayat Adib t.vä och hans kompis Janali beskriver sitt eget spel -För mig är det första gången. Det är inte perfekt men ganska bra.

Det har funnits lite motsättningar i gruppen. Ungdomarna har exempelvis gett uttryck för att dom inte velat spela med människor av en viss etnicitet. Andra vill inte spela med tjejer. -Då säger vi ifrån! här är alla samma och alla får vara med. Det är ju hela meningen med projektet, att visa på allas lika värde. Köper man inte det så är dörren därborta, säger Rainer von Elling strängt och pekar mot utgången.

Bowling-1Bowlingskolan för ensamkommande ungdomar pågår i tio veckor på Måndagar och Torsdagar och omfattar även biljard. Här poserar ett gäng snabba killar; f.vä. Alireza Masari, Mehdi Amini, Sami Arbari, Moshtagh Mohammadi, Javid Husseini och Hussen Husseini.

Från 24:e Augusti tills idag har ett sjuttiotal ensamkommande flyktingungdomar tillsammans gästat Lidköpings Bowlinghall  över 800 gånger. Om målet med projektet är att integrera nya svenskar och att samtidigt locka fler till bowlingen så är det svårt att bortse från att detta är en succè. Lidköpings bowlingallians har med råge lyckats i sin strävan. Hoppas bara kommunens vision får kraft genom ordning i ansökningsprocessen så att fler vardagshjältar kan få verka i samma anda.

Bowling-5Mehdi Amini har peggat upp för en farlig stöt!