Gå direkt till Nyheten (GOD JUL på Vänermuseet)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 17 oktober 2018
  1. Dagens namn:
  2. Antonia och Toini
  3. I morgon:
  4. Lukas

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

GOD JUL på Vänermuseet

Publicerad tisdag, 14 november 2017, 15:54 av Mikael Ingebäck

Jul-på-Vänermuseet-9På Söndag är det invigning på Vänermuseets julutställning med Herman Lindqvist i spetsen. Bild; Titteliture var första TV-kalendern 1960.

Det är Första gången det är Jul- och luciautställning på Vänermuseet och det kommer frossas i allt vad som hör vår Katolska decemberhistoria till. Från Sankta Lucia till Sankt Nikolaus. Julgransutställning med historiskt perspektiv, Pepparkakshus föreställandes Läckö slott, Lisa Larssons porslinsfiguriner och mycket mer kommer att ställas ut mellan den 19:e November och den 14:e Januari. Herman Lindqvist kommer att inviga utställningen och berätta lite om Sveriges historia kring dessa högtider.

Jul-på-Vänermuseet-1Projektledare och Producent för utställningen är Jan Ohlin. Här poserar han framför den interaktiva tv- och kalender-utställningen tillsammans med Anna Vernersson, Assistentproducent och antikvarie.

I avdelningen julkalendrar är det kraftig nostalgivarning med riktiga rariteter. Allt ifrån Sveriges radio och Tv:s barndom till de allra senaste finns representerade. Det är Trolltider, Sunejular och teskedsgummor högt och lågt. Ronny Hansson ifrån Skara och Ulf Östlund ifrån Skara har generöst lånat ut sina kalenderklenoder till förmån för allmänheten.

Jul-på-Vänermuseet-5-Det här är en favorit, Barnen i höjden från 1972. Det är en 3D -modell som man fick bygga ihop själv och vissa av fönstren är luckor. En våning per dag och en sida av huset för radio och en för TV. Det var även sista året som radio och TV samsände julkalendern, Berättar Sandra Karlsson, Bebyggelseantikvarie på Vänermuseet.

Jul-på-Vänermuseet-3Julbestyr på en bondgård var SR:s julkalender 1958. Den markerade startskottet för Sveriges Radios julkalender. Kommer du ihåg?

Medan Julavdelningen av utställningen badar i hemtrevnad och nostalgi så är luciautställningen mer komplicerad. Inte minst på grund av de senare årens kontroverser i detta ämne. Man har löst detta genom att ha en ljus och en mörk ”del”, vilket fungerar bra då kontrasterna skapar ytterligare en dimension. Den ljusa delen tar upp den svenska historien kring firandet med ljuskronor, konst och hantverk medans den mörka delen behandlar utanförskap,  rasism och näthat. Exempelvis visas filmer om unga invandrartjejer som inte ansetts ”passa” som lucia på grund av hudfärg. Vi kommer väl alla ihåg näthatet mot den lilla Åhlens-killen som klätt ut sig till lucia för att sedan bli verbalt bespottad och hatad av en liten hatisk skara rasister på diverse forum. Vi minns också motattacken #jagärlucia där hundratals kändisar och många gånger fler vanliga medborgare fotat sig själva med luciakrona till stöd för familjen och för en anständig människosyn.

Jul-på-Vänermuseet-7I lidköping har vi haft luciatävling sedan 1940 och det var under många år ett populärt inslag i firandet. På senare år blir det allt svårare att rekrytera på de gamla premisser och kriterier som genomsyrat urvalet. Nya grepp testas över landet och i Malmö utses exempelvis lucia efter vad man åstadkommit och hur man är som förebild.

I Lidköping och runt hela Vänern har Lucia firats mycket och tidigt. 1764 firades Sveriges första dokumenterade gästabud med förtecken lucia. Det var på Horns boställe norr om Billingen och man firade med både lussebete och vokalsång. Ett annat exempel på en stark lokal koppling är det faktum att Lidköpingsonen Gunnar Wennerberg var den som förde med sig melodin och skrev den svenska texten till Sankta Lucia ifrån en av sia resor till Italien, år  1852. Visan var då bara två år gammal.

Jul-på-Vänermuseet-10I julkortsavdelningen finns en uppsjö av kort i otaliga färger och former. Traditionstyngda kort, Jenny nyströmkort, 90-tals-familjefotot-kort eller varför inte som här; en liten julhälsning från det lokala plåtslageriet!

Inga kommentarer

Kommentarsfunktion är inaktiverad för denna nyhet