Gå direkt till Nyheten (Tore Sahlström: Villa Giacomina – en vacker park-oas.)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Måndag 06 april 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Tore Sahlström: Villa Giacomina – en vacker park-oas.

Publicerad tisdag, 07 november 2017, 14:11 av Tore Sahlström

giacomina-tore-171107cLidköping har många vackra parker såsom Örthagsparken, Stadsträdgården med flera. En park oas som Lidköpingsbor boende inne i stan kanske inte besöker så ofta – och ligger fem kilometer norr om Lidköping är Villaparken eller som den även i dagligt tal kallas Villa Giacomina.Jag åkte nämligen den gamla Läckövägen i veckan och, fick se att man hade rustat upp ingången till Villa Giacomina. Stannade till och såg att kommunen hade restaurerat grindstolparna samt de båda griparna som nu såg så glänsande vackra ut i höstsolen.

giacomina-tore-171107a

En grip föreställer ett fabeldjur och är delvis ett lejon och delvis en fågel.

giacomina-tore-171107b

Det var många år sedan jag besökte Villaparken så jag passade på att ta en promenad i området.

Parken utgör idag en viktig grön oas för både omgivande bostadsområden som för Lidköping som helhet. Skogen är till största delen öppen och lätta att ta sig fram.

giacomina-tore-171107d

Parken anlades 1790 av landshövdingen Claes Julius Ekeblad och kompletterades 1819 av Gustav Piper.
Ekeblad var en pensionerad hovman från Gustav III:s hov och växte upp på Stola Säteri.

Efter ett liv i Stockholm flyttade Ekeblad hem till Västergötland och, valde att leva ett liv i harmoni med naturen. Det vackra åttakantiga lusthuset i tegel uppförde Ekeblad till minne av hans hustru Brita Horn. Lusthuset med sina kolonner av Kinnekullesten åt sjösidan och baksidan är konstruerade på samma sätt som fristående kolonner. Samma utseende som finns vid Stola säteri.

giacomina-tore-171107e

Sägnen säger att det var överblivet material från den planerade tillbyggnaden vid Stola som blev lusthuset. Lusthuset liknar sådana som man ofta kan se i engelska parker – ett ställe man kunde gå till för en stund meditation och eftertanke.

Jag minns när jag jobbade på ortens tidning i början på 1980-talet att Lidköpings kulturnämnd med Barbro Siljebäck som frontfigur anordnade på somrarna musikstunder framför lusthuset. Ett populärt söndagsnöje där folk hade medförd picknickkorg sittande i gröngräset och lyssnade på ljuv musik. Har fått vetskap att även på senare år ordnats jazzpicknick vid lusthuset – hoppas att det blir fler musikstunder kommande somrar.

En underbar plats att ha sådan på under vackra och soliga sommardagar.

Jag kan rekommendera en promenad nu i parken innan höstfärgerna försvinner helt. Parken är idag som helhet helt öppen och, det är lätt att ta sig fram i hela parken till fots.

– Text och foto: Tore Sahlström. Bilderna är klickbara till större format.