Gå direkt till Nyheten (Tore Sahlström skriver personligt: Allhelgona – ljus och minneshelgen)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Måndag 06 april 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Tore Sahlström skriver personligt: Allhelgona – ljus och minneshelgen

Publicerad fredag, 03 november 2017, 18:53 av Tore Sahlström

allhelgona-171103lopPlötsligt i november blir döden så närvarande, och det blir väl så för att löven faller och växtligheten dör utomhus.
Alla Helgonhelgen ansågs förr vara vinterns första dag och, just denna helg vallfärdar många till gravkyrkogårdar och minneslundar för att hedra våra kära bortgångna anhöriga och vänner.
En riktig vemodets helg med andra ord.

I helgen tänds det mängder med gravljus på Lidköpings kyrkogårdar och minneslundar.

Ett år har redan gått sedan vi firade allhelgona.
Nu är det tid igen att bege oss till kyrkogårdarna för att tända ljus, lägga ned en höstkrans – kanske fälla en tår och minnas de som inte längre finns bland oss längre här på jorden, men också dagar att våga tänka kring sitt eget liv just nu.

Den första helgen har numera blivit lite ”spretig” – den innehåller både skräck, spöken, men också mys tända ljus och en dag för att minnas.

Personligen tycker jag inte om Halloween då man lär barn en massa hemskheter och att tigga godis redan på förskolenivå. Jag har aldrig förstått mig på det roliga med att klä ut sig till skelett eller blodiga monster. Nej bort med eländet – låt nöjespektaklet stanna i David Trumplandet.

Det råder en viss förvirring när Halloween infaller men så här det enligt regeln: Halloween infaller alltid den 31 oktober och på denna dag ska man fördriva de onda andarna.
Alla Helgons dag infaller lördagen mellan 31 oktober och 6 november och, är en minnes dag för döda och hyllande av helgon.

Det var så sent som 1953 som Helgonahelgen blev allmän helgdag så den här högtiden har inte så många år på nacken. Att tända ljus på gravarna härrör sig från slutet av 1800-talet,  men då var det under julhelgen som man gjorde detta. Samband med att alla helgons dag blev helgdag blev just denna vilodag startskottet till den stora gravljuständardagen.

Att det just blev att man skulle tända ett ljus på de dödas gravplatser har rötter i kristna traditioner. Man trodde att de döda i samband med sommarens slut och vinterns början återvände hem och behövde vägledas med ljus. Detta lever alltså kvar i vårt moderna leverne och seder att tända ljus och smycka våra anhörigas vilostad.

Nallar hjärtan lyktor och kransar – människor pyntar gravar och minneslundar som aldrig förr. Det ser nästan ut en stjärnhimmel ovanför gravarana.

Varför hedrar vi de döda på hösten? För att vintern börjar nu, säger en del och att, hösten är vissnandes tid. Men de flesta människor i Sverige dör inte på hösten. Den verkliga dödsäsongen i vårt land varar mellan juletid och till mars – allt enligt Statistiska Centralbyrån. Hösten är dock fattig på helger och ett ljus syns bäst i nyfallet mörker.

allhelgona-gösslunda-171103
Jag besökte under fredagen den stillsamma lantidyllen vid Gösslunda kyrka där det rådde en rofyllt och stillsam atmosfär.

ina-söderström171103

Här stod sockenrådets och tillika körmedlemen i Con Briokören Ina Söderström serverandes kyrkobesökare kaffe och, sin egen gjorda ambrosiakaka. Många tog tillfället i akt sätta sig ner  i kyrkbänkarna med sitt kaffe och lyssna på vacker fridsam musik.

södrabegravningsplatsen171103

Vid den södra begravningsplatsen i Lidköping rådde en ström av besökare till gravplatserna och, till den vackra minneslunden.  Bra att kyrkoförvaltningen hade förbjudit biltrafik på den södra begravningsplatsen just denna helg.

djurbegrplats171103

Även djuren i Lidköping har sin egen gravplats som, ligger vid ridhuset. Även här hade flera varit och tänt ljus för sina kära bortgångna husdjur. Den gravplats som lyste mest var djurets Zacks grav som, husse eller matte hade tänt ett vackert ljus för.

Livet tar slut för oss alla en gång, men människans avtryck lever vidare i våra minnen Allhelgonahelgen påminns vi lite extra om livets slut och, ger liv åt minnena. Ta gärna några minuter att minnas och, tänd några ljus som i novembermörkret. Vem minns du??

En kommentar på “Tore Sahlström skriver personligt: Allhelgona – ljus och minneshelgen”

  1. Jörgen Larsson skriver:

    Fint och känsligt skrivet, Tore. Tack.

Kommentarerna är stängda