Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Nej, nej, inte nu igen…!)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 27 september 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Nej, nej, inte nu igen…!

Publicerad fredag, 27 oktober 2017, 11:45 av Björn Smitterberg

ikon_bjoerns2Det är bra att ha goda grannar.
Det lilla åretrunt-sommartorp vi försöker hålla snyggt och fint – en gammal idyll där strävsamma par levt sina liv – är tydligen alldeles för bra. Åtminstone för de hjärndöda individer som sysslar med inbrott.

På torsdagen ringde en av våra goda grannar: Du det ser ut som en dörr står öppen…

Det blev att ta sig från jobbet mitt på torsdagen för att kolla. Nej, inget stulet. Inte ens de splitter nya lövräfsorna.

Det värsta med de här inbrotten är inte att något stjäls – vi har inte något av stort värde stående på torpet. Det värsta är skadorna. De nya hänglåsen tycks man inte lyckas bryta upp, men beslagen bryts sönder gång på gång och i den gamla byggnaden är det inte så väldigt bra virke att skruva i längre. Skruvarna håller, men låsblecket går av.

Jag förstår att man inte stjäl så mycket – för allt som är av något värde är stöldmärkt. Och det framgår av skyltar på dörrarna att vi satt vårt DNA på hemliga ställen.

Det värsta är alltså inte det som kan stjälas eller det som blir förstört. Det går många timmar åt att reparera, fixa nya grejer, skruva och ordna.

Det här påminner redaktören om en helt annan plats i trakten. Här har en större anläggning som använts av flyktingar stängts. Parken är dock fin att promenera i. Den sköts medan byggnaderna står tomma. Så upptäckte redaktören en dag ett papper upptejpat på ytterdörren. Och det måste naturligtvis läsas vad det stod:
Du är fotograferad. 
Vi polisanmäler dig inte.
Men om det blir inbrott så vet vi att du varit här.
Redaktören tycker dock det är en kulturstöld att låta en så fin anläggning stå helt oanvänd. Den borde kunna öppnas igen – åtminstone delvis. Men ägaren i Göteborgstrakten har rätten helt på sin sida. En stor turistanläggning står inför förfall.

Kan en kamera funka?
Som journalist får faktiskt redaktören kringgå regler och fotografera – men det här handlar om en privatsak, och då är läget annorlunda.

Om någon undrar – det här med inbrott är inte så ovanligt hos oss. Förra gången förstördes en mycket gammal ytterdörr. Den blir inte lätt att återskapa. Inte heller då stals något – men skadorna…

Eftersom det inte lämnats blodspår eller fingeravtryck kommer inte Polisen.

Men en sak är klar: Det blir en förbannad redaktör varje gång det händer. Det enda som tycks hjälpa är snö. Man får inte skotta i anslutning till fönster och dörrar – för tjuvarna fattar (det är tillräckligt låg intelligensnivå) att de lämnar spår där.

Har du haft inbrott, hur arg blev du? Hör gärna av dig och berätta med en kommentar eller ett mejl.
Redaktören ska nu gå till järnaffären och beställa en giljotin…

Har du inget roligt att berätta?
Nej, redaktören känner sig tvärtom lite nedtryckt i skorna. Kan det vara höstmörkret? Man kanske ska tända en lampa?

God helg.