Gå direkt till Nyheten (Skola i Lundsbrunn är snäll – belönades för det)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Söndag 23 september 2018
  1. Dagens namn:
  2. Tekla och Tea
  3. I morgon:
  4. Gerhard och Gert

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Skola i Lundsbrunn är snäll – belönades för det

Publicerad torsdag, 12 oktober 2017, 16:20 av Redaktionen

lundabyskolaDen 12 oktober, på Gösta Knutssons födelsedag, delades Pelle Svanslös Våga Vara Snäll-stipendium ut på arenan Fyrishov i Uppsala. I år går priset till Lundabyns skola i Lundsbrunn och till Eva Sandin, tidigare pedagog på Nöbbele förskola i Växjö.
Klickbar bild med Yvonne Lundskog, Lundabyn, till vänster.

Stipendiet uppmärksammar Pelle Svanslös grundvärderingar om alla människors lika värde och delas ut till personer eller organisationer som på olika sätt jobbat med frågan. Priset delas ut den 12 oktober på Fyrishov i Uppsala och stipendiaterna får dela på årets prisbasbelopp på 44 800 kronor.

lundabyn

Lundabyns skola i Götene tilldelas stipendiet för sitt förtjänstfulla arbete under hösten 2015 när ett stort antal flyktingar anlände till kommunen. Över en natt fördubblades antalet invånare vilket bland annat ställde stora krav på skolan. Såväl personal som elever visade stort engagemang och hjälpte till med att integrera de asylsökande barnen vilket gav en ökad förståelse för utsatta människors situation. Allas lika värde och att våga vara snäll sattes verkligen i centrum här.

– Det känns fantastiskt roligt att vårt arbete uppmärksammats. Genom att aktivt arbeta med värdegrundsfrågor och omsätta dem i praktiken genom olika aktiviteter, skapade vi medkänsla och samhörighet hos lärare, elever och även föräldrar. Det har gett oss lika mycket som jag tror att det gav de asylsökande barnen, säger Yvonne Lundskog på Lundabyns skola.

Den andra stipendiaten, förskolläraren Eva Sandin från Växjö, får stipendiet för sitt arbetssätt på Nöbbele förskola. Eva har förstått och arbetat med de värderingsgrunder som finns i berättelserna om Pelle Svanslös. Hon har tagit med sig detta arbetssätt ut i naturen där hon utvecklat barnens empatiska förmågor för såväl djur och natur som för andra människor.

Lundabyns skola har, tillsammans med elever och personal, arbetat med en tydlig solidarisk värdegrund för gemenskap och jämlikhet, helt i Pelle Svanslös anda. Dessa värderingar har även använts i praktiken, där barnen själva blivit initiativtagare och där deras perspektiv för andras livsvillkor har utvecklats. Arbetet har gett ett livslångt lärande och har tydligt ökat barnens förståelse för allas lika värde och att våga vara snäll. Tillsammans har detta gjort livet lite bättre för de i nöd samt fått många tidigare kritiker att ändra inställning.

Fakta Våga Vara Snäll-stipendiet
Pelle Svanslös är så mycket mer än bara en lustig figur: hans grundvärderingar om alla människors lika värde har sedan debuten 1939 varit en genomgående röd tråd i Gösta Knutssons berättelser om honom och hans kamrater. Utifrån detta instiftades Våga Vara Snäll-stipendiet år 2014 av Sagogränd AB, som kontrollerar rättigheterna för Pelle Svanslös. Stipendiet är på ett prisbasbelopp och delas ut till personer, grupper eller organisationer som på olika sätt har arbetat med att utveckla barns förståelse för allas lika värde.

Foto: Lina Börjesson.

Inga kommentarer

Kommentarsfunktion är inaktiverad för denna nyhet