Gå direkt till Nyheten (Nya sopsorteringen i Lidköping skapar entusiasm)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Söndag 23 september 2018
  1. Dagens namn:
  2. Tekla och Tea
  3. I morgon:
  4. Gerhard och Gert

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Nya sopsorteringen i Lidköping skapar entusiasm

Publicerad onsdag, 11 oktober 2017, 15:22 av Björn Smitterberg

ikon-janwestin-170911Jan Westin, chef för renhållningen i Lidköping, är entusiastisk över hur bra starten har varit med att sortera sopor direkt vid bostäderna i Lidköping.
– Det har ju ofta kommit lite negativa signaler när vi talat om det här, men nu när försöket är i gång är det ju bara glada tillrop.

Lidköpingsnytt hade reportage om när de första tunnorna delades ut (klicka). 

Nu har de första tömningarna skett. I förra veckan hämtade bilen bl a matavfall, denna vecka var det andra fraktioner.

– Det har varit vissa saker som vi fått påpeka. Man får inte lägga plast i någon form i matavfallet, säger Jan Westin. Men det är jag övertygad om att det kommer att fungera. Vi delar ut särskilda papperspåsar för matavfall och jag har prövat sådana själv – de fungerar bra om man inte fyller i en massa vätska.

Matavfallet blir biogas och resten därefter blir fosfortillskott på åkrar.

Ett problem var att restavfall hamnat i matavfallet. restavfall, det är exempelvis blöjor, tandborstar, bindor och sådant. Det avfallet har en egen avdelning i soptunnorna.

– Glädjande nog var det nästan inget restavfall.

Glas och metall får varje hushåll lämna själva till återvinning. Men papper, kuvert och förpackningar och sådant tas om hand. Alla som berörs får en särskild broschyr och Renhållningen har ett särskilt telefonnummer man kan använda sig av vid frågor.

Jan Westin låter mycket nöjd när han berättar om försökets inledning.

– En utmaning blir det att klara den här sorteringen i olika kärl i områden med flerbostadshus där det inte finns särskilda utrymmen. Men AB Bostäder har tagit till sig detta i samband med att man gör moderniseringar av fastigheter.

– Jag tror det blir bra, och det är gôtt att vi äntligen är i gång… Vi har ju hamnat lite efter här i Lidköping men nu ska vi komma ikapp.

sopor Bilden är klickbar till större format. Det är en del av den broschyr som finns om sopsorteringen i Lidköping.

Inga kommentarer

Kommentarsfunktion är inaktiverad för denna nyhet