Gå direkt till Nyheten (Vänern runt med Vasaorden)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 03 februari 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Vänern runt med Vasaorden

Publicerad söndag, 08 oktober 2017, 08:28 av - Inskickat material

Lidköpingslogen 636 av Vasaorden av Amerika har varit på resa runt Vänern. Ett 40-tal reselystna hade mött upp och äntrade bussen med bästa morgonhumör. Resan gick i vänstervarv och första stopp blev Picassostatyn utanför Kristinehamn.

vasaorden171008a

Efter fikat fick vi lyssna till ett intressant föredrag om Picassos betydelse för Kristinehamn och varför han valde att placera statyn just där.

Resan fortsatte sedan till Gustavsvik herrgård strax utanför Kristinehamn på vägen till Karlstad. Vår utmärkte guide berättade engagerat om den vackra herrgården som har en plats i historien genom Georg Adlersparres genomresa och övernattning 1809. Han var på väg att avsätta Gustav den IV Adolf.  Huvudbyggnaden brann ner för 50 år sedan. Kvar står några flyglar. En bit från flyglarna ligger en vinterträdgård designad av självaste Ernst Kirchsteiger.

Vi anlände till Karlstad och den tidigare restaurangen Sandgrund, där Lars Lerin numera huserar med de vackraste akvarelltavlor. Efter en inledande spirituell introduktion av en guide på museet, gick vi på egen hand genom salarna, stumma av beundran. Personligen var det mitt tredje besök på museet på kort tid, men varje gång är lika intressant och givande. Lunchen intogs på det nybildade Kinship Center i landshövdingehuset eller Residenset som man säger i Karlstad. Efter en avslutande fika blev vi guidade i Kinship Centers lokaler och i dess verksamhet.  Migration till och från Amerika kommer att vara centralt i arbetet.

vasaorden171008b
Erik Gustavsson och Jan-Erik Björk pratar om samlingarna vid Kinship Center

Återfärden gick sedan på den västra sidan av Vänern, där vi hade ett kort stopp vid akvedukten i Håverud för dem som inte tidigare hade sett denna byggnadstekniska storhet. Sista anhalten innan Lidköping var Hamrane Bak & Kaffestuga. Vi satte oss till bords och blev serverade läcker varm klengås med smör och riven ost. För min egen del blev det både två och tre bitar. Vi avslutade med dragning av lotteriet. Och inte mindre än fem vinster gick till skrivaren av dessa rader. En lyckad dag i stort som smått! Vårt stora tack går till resekommittén, främst Margareta Lidholm.

Jan-Erik Björk