Gå direkt till Nyheten (Ambassadör kommer till Stadsbiblioteket på tisdag:
Vad händer i Indien?)

 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. Söndag 23 september 2018
 1. Dagens namn:
 2. Tekla och Tea
 3. I morgon:
 4. Gerhard och Gert

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Ambassadör kommer till Stadsbiblioteket på tisdag:
Vad händer i Indien?

Publicerad söndag, 08 oktober 2017, 11:57 av - Inskickat material

Riskerar Indiens kristna och muslimer etnisk utrensning?
Efter den etniska rensningen i Burma, som tvingar hundratusentals Rohingyas på flykt, är det berättigat att ställa frågan om något liknande är på väg att ske i Indien? Är hindunationalismen, under premiärminister Narendra Modis ledning, ett hot mot Indiens mångfald och demokrati?

Diplomat, analyschef på UD, ambassadör i Vatikanen m.m. Ulla Gudmundson, gästar Lidköpings FN-förening, Studiefrämjandet och Stadsbiblioteket den 10:e oktober med ett föredrag under rubriken ”Indien – igår, idag och i morgon”.

Etniska och religiösa spänningar, terrorism, gränslös rikedom vid sidan av bottenlös fattigdom, hotar att utlösa en okontrollerbar våldsspiral i Indien. Spänningar som dessutom underblåses av krafter nära landets nuvarande politiska ledning.

I Indien, snart jordens folkrikaste land, lever idag ca. 150 miljoner muslimer och 25 miljoner kristna, tillsammans med 850 miljoner hinduer. Lägg därtill den till synes olösliga konflikten med grannen, den islamiska staten Pakistan, som enligt flera bedömare har världens mest osäkrade kärnvapen. Det finns tyvärr anledning till stor oro för utvecklingen i regionen.

Frivilligorganisationer som ex. BLLF Sweden, är sedan länge engagerade i projekt i såväl Pakistan som numera även i Indien. I Lidköping finns en lång tradition av solidaritetsaktiviteter och många aktiva följer den pågående ökande osäkerheten på nära håll. Alltmer nationalistiska strömningar i dessa länder påverkar även det frivilliga solidaritetsarbetet. Misstänksamhet och anklagelser för utländsk inblandning i landets interna angelägenheter har noterats.

2 Comments

 1. Jan Eriksson

  Bjud in Parol Sharma, vi lyssnade till henne på ABF huset i stockholm. Bra berättarstil! Författare.

 2. Agne Gustafsson

  Hej Jan. Tack för ditt förslag. Vi har goda kontakter med Parul Sharma och har bl.a samarbetat kring BLLF projektet i Pakistan, dit hon reste på vårt uppdrag för snart ett år sedan. Hoppas träffa henne i Stockholm i november då vi får besök av Pakistanska vänner. Kanske något för vårens program?

Kommentarsfunktion är inaktiverad för denna nyhet