Gå direkt till Nyheten (Debatt: Nu stärks Sveriges försvar)

 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. Söndag 23 september 2018
 1. Dagens namn:
 2. Tekla och Tea
 3. I morgon:
 4. Gerhard och Gert

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Debatt: Nu stärks Sveriges försvar

Publicerad fredag, 06 oktober 2017, 09:35 av Insändare

socialdemokraterna-rosNu stärks Sveriges samlade försvar, skriver riksdagsledamoten (S) Erik Ezelius i en debattartikel.

Sverige står i dag inför en säkerhetspolitisk situation som är osäkrare och otryggare än på mycket länge. I detta läge är det oerhört viktigt med bred politisk enighet kring försvarspolitiken. Regeringen har därför lett arbetet med en blocköverskridande överenskommelse om försvarspolitiken. Med en socialdemokratiskt ledd regering tas nu krafttag för att stärka totalförsvaret och under september har Aurora 17 genomförts – den största försvarsövningen i Sverige på över tjugo år.

För att stärka Sveriges försvarsförmåga presenterades nyligen en blocköverskridande överenskommelse som utökade försvarsekonomin med 8,1 miljarder kronor på tre år. Detta är inte bara ett nödvändigt tillskott för att rusta Sverige i en osäker tid, det är också en viktig signal om att svenska politiker förmår att lägga blockpolitiken åt sidan när situationen kräver det.

I försvarsmaktsövning Aurora 17 har samtliga Försvarsmaktens stridskrafter och fler än 19 000 män och kvinnor övat tillsammans med ett 40-tal myndigheter, en rad frivilligorganisationer och sju av de länder Sverige samarbetar med. Syftet har varit att öka Försvarsmaktens samlade förmåga att möta en eskalerande väpnad konflikt i vårt närområde. Aurora 17 är också ett viktigt steg i att fullfölja den försvarspolitiska inriktningspropositionen, öka den operativa förmågan i krigsförbanden och säkerställa den samlade förmågan i totalförsvaret.

Vi tvingas konstatera att det säkerhetspolitiska läget försämrats även i vårt närområde samtidigt som flera politiker i den borgerliga oppositionen valt att underminera Sveriges ställning genom politiskt spel. Att Liberalerna och Centerpartiet i slutändan backade från att kräva misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist (S) är glädjande och hoppingivande. Att däremot framhärda i fulspelet, som Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna valde att göra, visar inte på ansvarstagande. Hade den borgerliga oppositionen enat fällt försvarsministern hade det inte bara varit ett slag mot regeringen utan framför allt en handling som i högsta grad skulle undergrävt Sveriges säkerhetspolitiska trovärdighet och stabilitet. Försvars- och säkerhetspolitiken är för viktig för att användas till att vinna billiga inrikespolitiska poänger.

Försvarsöverenskommelsen var ett viktigt steg på vägen för att stärka Sveriges samlande försvarsförmåga. I samma anda måste nu alla partier lägga det politiska spelet åt sidan, ta ansvar för landet och sätta Sveriges trygghet och säkerhet främst.

Erik Ezelius Riksdagsledamot (S) Skaraborg

5 Comments

 1. Curt Johansson

  Huset har förfallit i mer än tjugo år. Inget underhåll har genomförts, värmepanna och vitvaror har i vissa fall sålts på Blocket eller skänkts bort och staketet har rivits. Källaren och garaget har fyllts igen med betong och taket läcker. Nu har pengar avsatts för att måla de rostiga stuprören UNDER TRE ÅRS TID samtidigt som nya hyresgäster ska flytta in. Jojo, det är rejäla krafttag det på politikerspråk.

 2. observer

  Det är välgörande att Ni äntligen vaknat till liv när det gäller försvarsfrågan. Vi har i dagsläget ett försvarsanslag på 1.5% per capita.Ett av de minsta i EU. Vem förväntar Ni skall hjälpa oss vid ett angrepp.Är det NATO eller annan nation med tillräcklig kapacitet?

 3. Margretelundare

  När nu (s) är på väg att släppa in NATO-atomvapen blir det väl ännu bättre?

 4. observer

  Måste man hela tiden skylla ifrån sig. Ditt parti har varit delaktig i det som kanske är den största kapitalförstöring i modern svensk historia.Hur tror Du att en medelsvensson uppfattar detta när man ser hur det fattas pengar i alla samhällsfunktior. Vi kan se brister i äldreomsorg.skola.sjukvård.polis och infrastruktur och mycket annat
  När blir det möjligt att lagföra ansvariga politiker för slarv med svenska skattebetalares pengar ???

 5. Checker

  Håller med Curt,inget gjort på 20 år…minst.
  En ökning med 20 miljarder per år hade varit något…arbetslösa finns så nybyggen och diverse borde gå snabbt,bara ”tryck på knappen”.
  Kravet är att dom som får jobben har klarat kontrollen från MUST
  Sen borde det på månads/årbasis tillverkas visst antal fordon,ARCHER,Stridsf90,fartyg,plan,m m,m m,utan att det ska beställas,det ska bara rulla ut som vilken Volvo som helst.

Kommentarsfunktion är inaktiverad för denna nyhet