Gå direkt till Nyheten (Regionen förbereder miljardinvestering
Steget närmare framtidens vårdinformationsmiljö)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 13 juli 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Regionen förbereder miljardinvestering
Steget närmare framtidens vårdinformationsmiljö

Publicerad tisdag, 03 oktober 2017, 11:50 av Redaktionen

sjukhusinfartlopVid dagens sammanträde med regionstyrelsen togs det första steget för att förverkliga visionen om framtidens vårdinformationsmiljö, när styrelsen antog underlaget för den kommande upphandlingen av ett nytt kärnsystem. Digitaliseringen är en av fyra delar i den omställning av regionens hälso- och sjukvård som regionfullmäktige i politisk enighet tidigare fattat beslut om. Regionens starka ekonomi möjliggör för den investering i miljardnivå som nu kommer att genomföras.

– Rätt information på rätt ställe ökar patientsäkerheten, förbättrar arbetsmiljön och ökar patientens möjligheter att samarbeta med vården. Därmed är framtidens vårdinformationsmiljö en satsning på verksamhetsutveckling med hjälp av nya sammanhängande informationssystem och inget IT-projekt. Det är mycket glädjande att vi nu kommit så långt att det börjar bli dags att välja en partner att arbeta vidare med, kommenterar regionrådet Martin Andreasson (M).

Med hjälp av ökad digitalisering och ny teknik ska invånarna i Västra Götaland kunna erbjudas fler vårdlösningar. Det handlar dessutom om att knyta samman alla de olika system som idag finns på sjukhusen och vårdcentralerna för att skapa effektivare arbetssätt och lösningar. Ett av syftena är att göra det lättare för vårdens medarbetare och därmed frigöra tid för det patientnära arbetet.

– En mobil hemsjukvårdsläkare som är hemma hos en patient ska till exempel kunna koppla upp sig mot sjukhusspecialisten för konsultation. Även vi invånare och patienter kommer att genom olika smarta lösningar kunna lösa mera själva hemma utan att behöva ta oss till olika vårdinrättningar, säger Jonas Andersson (L), regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

Detta är en mycket stor och komplex reform för Västra Götalandsregionen och idag togs ett steg närmare genom beslutet i regionstyrelsen om upphandling av kärnsystem.