Gå direkt till Nyheten (Kör som skildrar livet för utvandrare)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 19 februari 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Kör som skildrar livet för utvandrare

Publicerad söndag, 01 oktober 2017, 11:30 av - Inskickat material

körsångivaraPå torsdag  får Vara Konserthus besök av Romeo & Julia-kören med föreställningen Hemlängtan – en musikteater som skildrar livet för svenskarna som utvandrade till USA under slutet av 1800-talet. Dramatiserade brev från svenska utvandrare och texter av Carl Jonas Love Almqvist ger röst åt de svårigheter som mötte svenskarna i det nya landet.

I Hemlängtan skildrar Romeo & Julia-kören livet för svenskarna som utvandrade till USA under slutet av 1800-talet – kulturkrockar, språkproblem och en evig saknad efter det gamla landet men också nya tankar, idéer och möjligheter.

Dramatiserade brev från svenska utvandrare och texter av Carl Jonas Love Almqvist ger röst åt de svårigheter som mötte svenskarna i det nya landet.

Breven berättar även om dråpliga situationer, varmt mottagande och om lyckan över att ha förbättrat sin och sina barns framtid. En liten ensemble ur

Romeo & Julia-kören tar med oss på̊ ett besök i Kristinas och Karl-Oskars musikaliska samtid. Musiken i föreställningen är folkmusik, psalmer och skillingtryck från 1800-talets Sverige och Amerika, som speglar det arv svenskarna tog med sig från Sverige och den kultur de mötte i det nya landet.
1,5 miljoner svenskar emigrerade till Amerika under 1800-talet. En fjärdedel av Sveriges 6 miljoner invånare skapade sig ett nytt liv i främmande land. Att anpassa sig till en ny kultur var spännande men inte alltid lätt, varken då eller nu.

Texterna som framförs i Hemlängtan är riktiga, dramatiserade brev, skrivna av emigranter som tillsammans med texter av Carl Jonas Love Almqvist ger röst åt de svårigheter som mötte svenskarna i det nya landet. I breven hem till Sverige beskrivs allt som är bättre men också sorgen över att lämna sitt hemland och problemen med att komma tillrätta i ett nytt. Över seklerna väller beskrivningar av kulturkrockar och språkproblem mot oss, men också nya tankar, idéer och möjligheter.

Musiken i föreställningen är folkmusik, psalmer och skillingtryck från 1800-talets Sverige och Amerika, som speglar det arv svenskarna tog med sig från Sverige och den kultur de mötte i det nya landet. Sångstyckena framförs av en ensemble ur Romeo & Juliakören, en ensemble som tar oss med på ett besök i Kristinas och Karl-Oskars musikaliska samtid.