Gå direkt till Nyheten (Kållandsöträffen 2017- En magisk tävling med trollspö)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 05 juli 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Kållandsöträffen 2017- En magisk tävling med trollspö

Publicerad söndag, 01 oktober 2017, 17:32 av Redaktionen

Kållandsöträffen-1142 Ekipage gjorde upp om segern under EM i insjötrolling som i helgen gick av stapeln vid Spiken på norra Kållandsö.

Det nappade sämre än någonsin och söndagens tävling blåste bort. Trots det så var det folkfest på norra Kållandsö i helgen när trollingeliten och en diger publik dök upp för att avnjuta fiske, natur och feststämning. Det är föreningen FK Trollspöt som sedan 2005 arrangerat tävlingen Kållandsöträffen och de cirka 40 medlemmarna har jobbat mycket hårt för ett fint arrangemang. Deras organisatoriska talang ger mycket beröm och jämte naturupplevelsen så är det just det både tävlande och publik vill framhålla.

Kållandsöträffen-3-Även om alla volontärer gör ett stort jobb vill jag ändå framhålla Bernt Ulfström och Andreas Nilsson som är sponsoransvariga. Dom gör ett otroligt jobb med att engagera nöjda sponsorer, både på plats och inför tävlingarna. Det gör ju också att vi har ett helt makalöst prisbord, säger Niklas Jansson, Tävlingsledare och Ordförande i FK Trollspöt.  

Kållandsöträffen-4Fr.v. 2:a pristagarna i lag Blomman med Kristoffer Blomqvist, Mikael Blomqvist och Patrik Hjalmarsson. 1:a Pristagarna i lag Ånäs med Anders Sanfridsson och Philip Nordh. 3:e pristagarna i lag Big snipers med Jonas Norling och Raimo Hernesaho. Lag Årnäs tog hem segern med endast fyra fiskar och en slutpoäng på 214,25.

Kållandsöträffen-5

Men varför nappar det inte då? Det är alltså 142 båtar med tio spö var som trollar i två dagar. Detta genererade i år en fångst på 45 fiskar. Årets vinnare var ensamma med att dra upp fyra fiskar. Det krävdes en fisk på 6255 gram för att nå topp tio. En anledning skulle kunna vara vädret, en annan vattentemperatur men så är inte fallet. Det är helt enkelt så att det finns för lite fisk. Inte i första hand på grund av för mycket fiske utan för att utsättningen är otroligt eftersatt och bortprioriterad. Avsaknaden av en hållbar handlingsplan är total, tävlingarna är hotade och föreningen vet inte ens om det blir en fortsättning kommande år.

Kållandsöträffen-2– Vi lägger alla pengar vi får in i föreningen och vid tävlingarna på utsättning av fisk, men det är inte i närheten av att räcka. Man skulle behöva sätta ut fisk för 1,2 miljoner för att få en hållbar nivå, Säger Niklas Jansson, här tillsammans med stora delar av föreningen FK Trollspö.