Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Pengar – finns dom?)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 26 februari 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Pengar – finns dom?

Publicerad fredag, 22 september 2017, 12:00 av Björn Smitterberg

ikon_bjoerns2Man börjar undra – för användningen av kontanter har gått så långt att det finns ”kassor” utan pengar. Ja, banker har ju gått i bräschen  för detta och slutat med kontanter. Men det finns även handel som inte tillåter kontanter. Redaktören har träffat på det på hotell när man vill köpa en kopp fika – kort krävs!

Det måste vara ett hårt slag mot tiggarna att så många inte längre har mynt och sedlar i fickorna.
Nu finns förstås andra skäl till att inte ha pengar – man kanske inte har några.
Redaktören har ett särskilt konto för sitt kort, ett konto som bara får in en lite summa. Den skall vara försumbar om någon försöker länsa kontot olovandes. Där sattes häromdagen in en slant. Trodde redaktören. Pengarna gick till fel konto. I butiken stod redaktören med norra Europas längsta näsa när varor för ett mindre antal kronor skulle betalas: Köp godkännes inte! stod det med svarta bokstäver. Tur att det kunde lösas enkelt med hjälp av kontanter.

100-sedelHundralappar? Finns dom?
I dessa  tider då mynten försvinner och byts ut så blir det lite förvirrande ibland. redaktören får anstränga ögonen för att klura ut skillnaden mellan vissa mynt.

Häromdagen var redaktören i behov av en hundralapp. Exakt 100 kronor.
Enkel match tänkte redaktören och gick till närmaste bankomat. den hade dock bara 200-lappar. Jag kunde ta ut ”hur mycket som helst” bara det var delbart med 200. Banken som laddar automaten använder, sades det, inte hundralappar.

Åkte därefter hem och berättade vid middagsbordet – som en av dagens viktiga händelser – episoden för hustru. Hustru var bestämd: Det finns inte hundrakronorsedlar längre.
– Dom är borttagna – du är som vanligt efter din tid! Okunnig om allt som händer.
Jaha, tänkte redaktören. Hustru har väl rätt igen.

Dagen därpå möttes redaktören av hustrun som varit i den lokala butiken och handlat. När hon betalade fick hon en hundralapp i växel.
– Jag försökte protestera i affären, men blev nedröstad. Hundralappar finns, dom som har Garbo gäller, fick hon veta.
Och sägs det i den lokala butiken – då är det rätt. Det övertygar mer än redaktören.
Så nu går hela dagarna åt för att redaktören skall fundera ut en lämplig hämndaktion. Hundralappar finns nämligen. Hoppas hon inte läser det här för då är jag förlorare igen…

Förresten – titta noga på bilden ovan. Den kommer från Riksbanken. I Sverige är det nämligen förbjudet att själv avfotografera eller kopiera bilder av sedlar. Så noga är det att program för bildhantering vägrar ta emot bilder på sedlar. Redaktören fick för sig att testa: Om sedeln knölas ihop lite? Nej, gick inte ändå.

Att sätta rätt bild till en text är inte alltid enkelt. Det är precis som om två namn som ofta förekommer tillsammans alltid skall kunna blandas ihop. Ett fel i redaktörens ryggmärg är att blanda ihop Camilla och Gunilla.

Samma problem har redaktören med duon Paulsson & Djup – välkända för alla i Lidköping. Men eftersom det finns 50 procents chans att det ska bli fel så inträffar det nästan i 100 procent av fallen. Det blir rätt namn på fel ställe, eller fel bild ur arkivet.

– God helg