Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: När en härm blir en herm)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 10 juli 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: När en härm blir en herm

Publicerad fredag, 15 september 2017, 12:05 av Björn Smitterberg

ikon_bjoerns2Redaktören brukar av några kallas huvudlös.
Men denna vecka handlar det mer om att vara tvärtom – huvud utan kropp.
Bilden intill är inte en herm – det är ett foto. 

Hösten är kommen, löven börjar bli gula.
På grund av klimatförändringarna kommer färgrikedomen bland de stora träden att minska. De röda löven blir färre.
Källa på det – som konspiratonsteoretiker arrogant frågar: Lättmjölkspaketet till frukost när redaktören inte hade något annat att läsa.

lindlöv170913
Närbild från Nya Stadens torg.

Redaktören har någon gång skrivit om parken Stadsträdgården – väl medveten om den historia som är bakom att parken heter Stadsträdgården. Den beskrivningen fick Lidköpingsbor att tända stubiner i båda ändar och hävda att Stadsträdgården inte är en park.

Nu har något liknande igen.
Redaktören har givit sig in i ordet härm/herm. Att det finns olika orsaker till att stenstoden av Gunnar Wennerberg kallas herm är sannolikt. Främst för att det är en herm.
Redaktören påstod i ett reportage där en glimt i öga ingick att Gunnar Wennerberg var en härm.
En härm är en sångfågel, och lite vitsigt ville redaktören påpeka att Gunnar Wennerberg var en sångfågel. Med basta har  nu hänvisats till att det är en herm som står i den park som heter Stadsträdgården – och att Gunnar Wennerberg inte får kallas sångfågel (härm).
Så var det med redaktörens vitsighet om sångfågeln Wennerberg.
Sedan kan man fråga sig vad hermen härmar. Det utseende Gunnar Wennerberg fått på sin herm härrör från tiden runt 1840. Skulpturen – som sitter högst på en kolonn eller pelare och därför är en herm – kom på plats 1917 vid mannens hundraårsdag. Hans utseende va inte alls sådant i slutet av 1800-talet – då bar han en kraftfull mustasch.

Att ens våga ifrågasätta och skämta om Wennerberg som sångfågel trots alla sånger han skrivit- det var för mycket …
Trots att redaktören kompletterade och förklarade texten/skämtet och även rättade för att göra vitsen tydligare fortsatte e-posten komma.

Det påminner förresten redaktören om när han intervjuade en kyrkans man i Lidköping, med rötterna vid Ångermanälven. Han sade ordagrant ”..den å man i Lidköping kallar älv…” Det citatet borde redaktören inte ha tagit med i artikeln då. Basta!

En och annan läsare som tillbringar mycket av sin tid åt att skriva kommentarer på allt möjligt undrar varför Lidköpingsnytt bytt system för kommentarerna.
Svaret är enkelt: Jo, för att göra det lättare att ha debatt i verkliga frågor och slippa sitta och sortera upprepningar. Det nu betydligt färre artiklar att kommentera, medvetet.

fönstertvätt
En del har så höga krav på jobbet att skaftet blir väldigt långt. Foto från fredagens fönsterputsning på Fabriksgatan.

Nu skall redaktören ta på sig de stora stövlarna och jobba i trädgården. Man kanske skulle sätta upp en herm så härmarna har något att skita på.

– God Helg

 

2 kommentarer på “Hört på stan: När en härm blir en herm”

  1. Lars Silow skriver:

    Var finns reglerna att läsa?

Kommentarerna är stängda