Gå direkt till Nyheten (Museirally i sol och ösregn)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Fredag 22 juni 2018
  1. Dagens namn:
  2. Paulina och Paula
  3. I morgon:
  4. Adolf och Alice

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Museirally i sol och ösregn

Publicerad söndag, 10 september 2017, 18:29 av Mikael Ingebäck

Museirally-6Jackan åkte av och på i den rallyfest som under dagen bjöds av museer i Lidköping med omnejd.ikon-bildreportage

Idag är det Kulturarvsdagen och i Lidköping firas det med museirally. Det är cirka 15 ideella föreningar och museer som ställer ut alltifrån jordbruk och sport till Scootrar och porslin. Besökarna hade under denna dag möjlighet att se så många museer och utställningar de fem timmarna tillät och det var trots hög ambition svårt att hinna med, så det blev ett urval.

Här följer det bildreportage som gör dagen mest rättvisa.

Museirally-1-Det var länge sedan vi var på museirally och vi hoppas att få se lite roliga saker. Det blir en tur till hantverksgården och radiomuseet i Rackeby, säger Inga och Egon Andersson som låg i startgroparna vid station 1, Vänermuseet, runt elvatiden på förmiddagen.

Museirally-3

Lidköping har haft sin beskärda del av idrottare på världsnivå och den 25 år gamla föreningen Lidköpings idrottshistoriska sällskap gör sitt yttersta för att hålla historien om det rika arvet vid liv. Brottning, bandy, kanot och tennis är några av de idrotter Lidköping varit vassast på. Volontärerna på museet i Kylanderskolan vill dock framhålla bredden i all den idrott som varit och är så viktig för staden.

Museirally-2

Föreningen har idag mellan 400-500 medlemmar och har öppet förmiddagarna varje vardagar. På tisdagar är det fika och det hör till vanligheten att någon kommer och håller ett litet föredrag. Tränare, politiker, elitidrottare eller domare är några av de epitet föreläsare kan tillskrivas. Bilden ovan föreställer Stig ”Packe” Olssons brottarskor från 50-talet.

Museirally-4På bilden ses fr.v. Jan Torsells OS-kostym från LA -84, Sten Olof Jonsson, Sten Blomqvists OS-kostym från München -72, Jan Ottosson och Lennart Lundells OS-kostym från Moskva -80.

Museirally-6Grafiska tryckeriet vid Limtorget visade sig från sin bästa sida med trycksättare Arne Nathansohn och WEPE:s förre ägare Lars”Lasse”Larson som maskinsättare. Maskinen är från 1916 och smälter efter användning de små bokstäverna i bly för återanvändning.

Museirally-5Versaler är sorterade i bokstavsordning och gemener är sorterade efter mest använda.

Museirally-9– Det gäller att hålla koll på grannarna och deras gårdar så att det inte står något gamlat fint objekt och förgås utan att användas, säger Lennart Johnsson, med sin Hallsbergstillverkade tröskverk från 1934 i ryggen.

Sedan början av sjuttiotalet har Lennart Johnsson i Skalunda samlat på gamla jordbruksmaskiner och han har idag ungefär 30 traktorer varav 25 fungerar. Sina egna marker har han arrenderat ut med undantag för den lilla plätt som behövs för själva utställningen av maskinerna samt hobbyanvändningen av dom samma.

Museirally-8Fordson Major med järnhjul för att undvika slirigt underlag. Denna modell kallades Höglund då den för tiden reste sig högre över havet än de flesta.

Museirally-11Örslösas hembygdsförening bjöd genom Kjell-Åke Nordström på en lektion i hur man malde mjöl på hemmaplan fram till elens ankomst. Kvarnstenen i kalk är förvånansvärt effektiv trots sin ringa storlek.

Museirally-10Delar av Örslösa hembygdsförenings medlemmar hälsar alla som har vägarna förbi välkomna. fr.h. Einar Borhammar, Mikael Nordström, Jan Nordberg, Sören Jonsson, Lennart Pettersson, Bo Khilström, Sven-Inge Nordström och Kjell-Åke Nordström.

 

1 kommentar

  1. mister T

    Jan Thorsell är väl inte många som kommer ihåg, hade LN skrivit Janne GLI, så vet ALLA urinvånare vem det var!

Kommentarsfunktion är inaktiverad för denna nyhet