Gå direkt till Nyheten (Skärgårdsfesten på Kållandsö del 4: Konst, kajak och konklusion)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 01 april 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Skärgårdsfesten på Kållandsö del 4: Konst, kajak och konklusion

Publicerad söndag, 27 augusti 2017, 21:56 av Mikael Ingebäck

skargardsfest-1I slutet av en fantastisk helg med vad Kållandsö har att erbjuda visar sig ön från sin bästa sida.ikon-bildreportage

Nedan följer helgens avslutande bildreportage från Skärgårdsfestens sista skälvande timmar;

Växtkraft är en utställning av konstnären Birgitta Fjaestad. Hon har omsorgsfullt hängt sina alster i ladan på sin och makens gård på Smedjebacken på sydvästra Kållandsö. Hon har målat hela sitt liv men sedan tre år livnär hon sig på sitt konstnärskap och målar på heltid. Det skedde vid samma tid som dom blev bofasta på ön.

Skargardsfest18-Växtkraft är inspirerad av den natur jag nu lever i. Jag studerar naturen noga och hittar där mina motiv. När jag bodde i Shanghai var motiven helt annorlunda. Jag påverkas och inspireras väldigt mycket av miljön omkring mig, säger Birgitta Fjaestad.

Skargardsfest-17Mycket vackra Sida vid sida av Birgitta Fjaestad.

Birgitta Fjaestad har varit med alla tre åren på Skärgårdsfest Kållandsö och trots att det var fler besökare förra året så har det varit fin respons och hon har sålt bra. Birgitta Fjaestad berättar om två väninnor som nästan råkade i luven på varann när de båda ville köpa Sida vid sida (se ovan). De lugnade ner sig, kom överens och den ena fick köpa en liknande tavla fast i höstigare färger.

Skargardsfest-19-Jag jobbar väldigt mycket och jag är alltid i ateljén, säger Birgitta Fjaestad, som hoppas att i framtiden få sina mönster och motiv på textilier, tapeter etc.

Tillbaka vid Naven är det dags för Benjamin Gustavsson och Bengt-Åke Ström att visa räddningsaktioner för kajak. De tar sig ut i viken och den alltjämt våffelknaprande publiken väntar spänt. Cecilia Ström ställer sig vid båtkranen och håller ett anförande illustrerat av de båda flytvästförsedda demonstratörerna.

Skargardsfest-29Cecilia Ström förklarar hur man bör bete sig om olyckan är framme och man hamnar vid sidan av sin kajak. Publiken lyssnas och applåderar föreställningen efter varje manöver.

Skargardsfest-2814-årige Benjamin Gustavsson visar en Cowboyräddning där en ensam i sjönöd kan rädda sig.

Skargardsfest-27Väl i kajaken måste Benjamin Gustavsson nu rädda sin dubbelt så tunge kamrat, Bengt-Åke Ström, i en så kallad kamraträddning. Med rätt teknik kan du alltid vara säker i din kajak.

Skargardsfest-30Som grädde på våfflan bjuds publiken på en bejublad rollning innan dagens matiné var till ända.

Skargardsfest-24-Vi bor på Solvalla och jag och mamma köpte två kajaker för att paddla tillsammans för ett och ett halvt år sedan. Sedan har det bara blivit mer och mer, berättar Benjamin Gustavsson, som har sommarjobbat på kajakuthyrningen hela sommaren. 

En annan sport som ökar i antalet utövare världen över är fiske från kajak och Josef Skoglund från Saleby var på naven för att visa sin nya ProFisha 525 från Sydafrika. Han köpte den av återförsäljaren för märket i Sverige, Joel Abrahamsson. Känner ni igen namnet är det för att han är världsrekordhållare för fiske från kajak. 2014 fick Joel Abrahamsson upp en Håkäring på 566 kilo i sin lilla båt.

Skargardsfest-23-Man kan köra både trolling och spinning från kajaken och det bästa är att man får motion samtidigt. Det är annat än att puttra ut i båten liksom, säger Josef Skoglund, som ser påtagligt nöjd ut i sin ProFisha 525. Trots att det verkar vara tungt före.

Det finns inga begränsningar för fiske från kajak. Lax, öring och gädda kan alla låta sig fångas oavsett storlek. Även om sporten inte är alls lika stor som i Sydafrika eller på Nya Zeeland så är trenden tydlig. Intresset och efterfrågan ökar i handeln och på de stora fiskemässorna i landet.