Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: För katten!)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 20 november 2019
  1. Dagens namn:
  2. Pontus och Marina
  3. I morgon:
  4. Helga och Olga

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: För katten!

Publicerad fredag, 11 augusti 2017, 12:30 av Björn Smitterberg

ikon_bjoerns2Äntligen utropar redaktören med anledning av nyheterna från Örebro:
Försäljningen av såväl julmust som semlor har inletts. Vart tog kräftsäsongen vägen?

Den senaste tiden har redaktörens tillvaro präglats av ett kattproblem.
Redaktören har fått lära sig ett nytt budord:
Du ska inga andra Gudar hava än en katt. Den  är uppenbarligen ett heligt djur i Sverige.

Katten i fråga är inte redaktörens. Redaktören har aldrig haft katt, och kunskaperna om katter är begränsade.
Däremot störs redaktören av katten som utan att bry sig går in i redaktörens boning och nyttjar mattor  och andra möbler för sitt eget bästa.

Gång på gång har redaktören skrämt iväg katten, men den har snart kommit tillbaka. Den ligger för övrigt gärna bland krukorna som omger fågelbadet.
Annars sprätter den i rabatterna om utemöblerna är upptagna och dörrar och fönster stängda.

Nu, tänker den normala människan, att man talar med ägaren. Så gjorde redaktören och fick ett överraskande och kategoriskt svar:
– Vi har inga problem med vår katt. Har du (läs redaktören) problem med katten när den är hos dig så är det inte vårt ansvar.

Mycket har redaktören hört, men nu tappade han hakan.
Diverse kontakter har tagits, med kattfolk och myndigheter. Lagbokens Lag om tillsyn över hundar och katter; utfärdad 2007  har specialstuderats. Det överraskade ännu mer. I stor utsträckning har kattägarna alla rättigheter på sin sida. Andra kan tvingas gå till domstol för att slippa katt.

Det finns 1,4 miljoner rovdjur som räknas till kattsläkterna i Sverige. Många släpps vind för våg. Inga regler finns om tillsyn, och ställer ens katt till skada så är det den skadade som ska komma med bevis. Katten och dess ägare har i grunden alltid rätt. Ett samtal med djurskyddet visar att katten räknas som ett vilddjur och får röra sig fritt och göra vad den vill.

Redaktören har alltid trott att det är ungefär samma regler för katt som hund. Men icke. Riksdagen har beslutat att kattkräket får pissa i redaktörens möbler och skita i redaktörens rabatter.

Redaktören är ganska arg på katten, men allra mest på dess ägare som med sällsynta tillfällen har tillsyn över katten.
– Skräm bort katten, säger dom. Spruta vatten på katten!
Ska redaktören alltså dra in trädgårdslangen i bostaden?
Försök med citroner, är ett tips. Testat numer utan resultat.

Kanske en boxer? Men läget är sådant att om en katt blir biten av boxern så är hundägaren ansvarig. Om redaktören lägger ut råttgift för att bli av med mössen i höst, och katten blir sjuk av att ha tagit en sådan mus, är redaktören ansvarig.

Vad är det för lag vi skaffat oss?
I lagen om tillsyn nämns ordet katter i rubriken och i första paragrafen. Här står att katter, liksom självklart hundar, ska hållas under sådan tillsyn och skötsel som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter.
Gummiparagraf alltså.
Det här är en orimlig lag. För den som vill slå upp: SFS 2007:1150. Inte ens förvildad katt får avlivas utan polis- eller länsstyrelsebeslut inom bostadsområden.
Förutom de få orden om katter innehåller den tre A4-sidor om vad som kan hända en hundägare som inte har koll på sin hund minst ett par gånger om dagen.

Det ska tilläggas att redaktören trots sin ilska inte har några planer på att skada katten. Men de som har katt borde ha lite större krav på sig. Redaktören tror att de allra flesta är noga med att sköta sitt lilla mysdjur och inte låter det förstöra för andra.

Kräftsäsongen ja, redaktören blir påmind av ett barn barn som kryper. Baklänges. Hon har säkert ärvt det efter redaktören – gå baklänges mot framtiden.

God helg