Gå direkt till Nyheten (Debatt: Flygskatt är kortsiktigt och osäker lösning)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Söndag 27 maj 2018
  1. Dagens namn:
  2. Beda och Blenda
  3. I morgon:
  4. Ingeborg och Borghild

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Debatt: Flygskatt är kortsiktigt och osäker lösning

Publicerad torsdag, 10 augusti 2017, 18:55 av Insändare

genre-centerlogoTvå centerpartister, bland dem  Kent Folkesson i Lidköping, går i en debattartikel emot Miljöpartiets förslag om flygskatt. Klicka här för att se Miljöpartiets debattartikel: Göran Larsson: Flygskatten behövs!

I en debattartikel Lidköpingsnytt argumenterar två miljöpartister för varför vi borde införa en flygskatt. Men det är en kortsiktig och osäker lösning för att förbättra klimatet. För att få ett mer hållbart och grönare flyg behöver istället bränslet förändras.

Regeringens egen utredning visar att utsläppsminskningen av flygskatten är mycket osäker. Utredaren redovisar ett stort spann, där de tre miljöpartisterna givetvis valde den högsta siffran i sin debattartikel och det är till och med så att utredaren varnar för att det faktiskt kan vara så att utsläppen blir högre med flygskatt, eftersom folk väljer andra färdsätt, som bil, eller andra flygplatser, som Köpenhamn.

Centerpartiet har därför istället lanserat ett förslag om obligatorisk inblandning av förnybart i bränslet på de flyg som lyfter från svenska flygplatser. Vi måste fortsätta jaga utsläppen och inte resan eller resenärerna. Med vårt förslag kan vi få ett grönare flyg och samtidigt behålla möjligheten att enkelt och snabbt ta oss till olika delar av landet.

Fördelen med ett sådant förslag är att klimatnyttan är stabil och garanterad och vårt förslag påverkar priset på bränslet. Bränslet är en kostnad flygbolagen kan påverka genom t.ex. effektivare flygplan. Det gör att utsläppen minskar ytterligare jämfört med regeringens flygskatt. Flygskatten beskattar nämligen själva passageraren, en kostnad som inte ger någon som helst anledning för flygbolagen att satsa på effektivitet eller mindre utsläpp.

Vi ska ha ett flyg som tar ansvar för sina klimatutsläpp. Ett krav på obligatorisk inblandning av förnybart skulle skapa långsiktiga spelregler och vara både effektivare och billigare än regeringens flygskatt. Vårt förslag skulle skapa jobb i Sverige för produktion av biodrivmedel och bidra till att hela landet kan leva.

Rickard Nordin, C, Energi- och Klimatpolitisk talesperson
Kent Folkesson, C, kommunfullmäktigeledamot och gruppledare Lidköping

Inga kommentarer

Kommentarsfunktion är inaktiverad för denna nyhet