Gå direkt till Nyheten (Mikael Ingebäck bjöd in världsgitarristen; Fogel tar höjd och siktar på nya milstolpar.)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Söndag 18 november 2018
  1. Dagens namn:
  2. Lillemor och Moa
  3. I morgon:
  4. Elisabet och Lisbet

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mikael Ingebäck bjöd in världsgitarristen; Fogel tar höjd och siktar på nya milstolpar.

Publicerad måndag, 07 augusti 2017, 12:34 av Mikael Ingebäck

Martin-Fogel-4I dag är första dagen av fyra utav Martin Fogels Lidköping Music Festival och det börjar med talkshow.

Jag bjöd över Martin Fogel på fika. Jag visste inte riktigt i vilket hus på Trelleslätt han bodde men jag visste att det var nära mitt. Den intervju vi talat om i snart tre veckor skulle bli av och jag laddade upp med kaffe och kanelgifflar för det vet jag av erfarenhet att gitarrister gillar.

Martin Fogel är världsgitarristen från Lidköping som gjort sig ett namn genom lidelsefulla tolkningar av klassiska verk, bejublade samarbeten med stora konstnärer och inte minst genom sina inspelningar och tolkningar av Toru Takemitsu, som han fått fina recensioner av.

Martin-Fogel-5

Hur som helst var jag som vanligt mer intresserad av människan ”bakom”. Vem är människan som får stå tillbaka till förmån för perfektion och berömmelse? Vad driver en person att jobba så oerhört intensivt och i perioder under alla dygnets vakna timmar med att finslipa en konstform på det sättet som stora artister gör.

Det korta svaret visar sig vara en lägenhet i London. Efter sina år i Japan blev det flytt till England 2008 och Martin Fogel tycker att det börjar bli dags för ett eget ställe. För att kunna finansiera det i London så är det bara att kavla upp ärmarna. Genom att komplettera sina framträdanden har han också börjat undervisa mer kontinuerligt för att ha ytterligare ett ben och stå på.

Lidköpingsbandet Sludge Nation firade i mitten av 90-talet små triumfer på svenska indiescenen men vad ni inte visste var att dom tidigt hade en gitarrist vid namn Martin Fogel. Martin spelade i ett antal popband i sin ungdom och ådran är tydlig i hans egna kompositioner än idag, i alla fall om man frågar honom själv.

Martin-Foge-1-Jag vet inte om jag blev sparkad eller om jag slutade självmant i Sludge Nation. Även om det var kul så var det nog lika bra. Jag var inte alls lika tuff som dom andra och dessutom hade jag nog i förlängningen tryckt på för mycket med min egen musik, säger Martin Fogel.

Milstolparna då? Jag frågar Martin vad han menar med de milstolpar han nämner i förbifarten och han förklarar att han innan han fyllt femtio vill ha några riktigt stora och svåra konserter under bältet. Han talar exempelvis om brasilianske tonsättaren Heitor Villa Lobos tolv etyder från 1928 som oerhört krävande. Både tekniskt och i hur lång tid det tar att öva in ett verk av den magnituden. Det handlar inte bara om marknadsföring eller att nå ut till en större publik utan faktiskt mest om fysiska förutsättningar.

Martin-Fogel-2-Jag vill gärna ha gjort de där grejerna innan jag blir för gammal. Det handlar helt enkelt om kroppens förmåga att bygga upp muskler och flexibiliteten i vissa senor. Annars kan man som gitarrist spela bra långt upp i Sjuttioårsåldern, menar Martin Fogel.

Jag antyder att Lidköping Music Festival kanske är en milstolpe i karriären och Martin håller med. Det var inte avsikten från början men efter femton år så sitter konceptet bra, det utvecklas och publiken kommer. Dessutom är samarbetet med Lidköpings kommun och sponsorer bra. Martin Fogel vill framhålla samarbetet med NBV som redan från början spelat en stor roll för festivalen. Nyheterna för i år är en konsert i Kungssalen på Läckö slott och de samtal om livet och musiken som kommer inleda festivalen i Fajansen på Rörstrands museum.

Martin-Fogel-3 -I början fick festivalen verkligen vända på slantarna och ibland fick man nästan välja mellan artisten eller hyran av flygeln. Numera rullar det på fint och vi kan i Lugn och ro titta på vad vi vill göra i framtiden, avslutar en förväntansfull Fogel.

Jag avslutar med att fråga vad som händer efter festivalen och Martin Fogel säger att han ska försöka vila lite. Jag anar att det kanske blir svårt att landa snabbt och erbjuder virtuosen ett parti Crocket hos den nyfunne grannen som övergång och han svarar snabbt att det vore ju hur gött som helst.

Martin Fogel är en driven person och konstnär som känner starkt för sin hembygd. Att han valt att lägga så mycket tid och kraft på en festival i en publikt smal genre på landsbyggden är ovanligt och att ta hand om ett sådant engagemang är viktigt. Ta chansen att i veckan få ett smakprov av en Fogel som tar höjd och siktar på nya milstolpar!

Inga kommentarer

Kommentarsfunktion är inaktiverad för denna nyhet