Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Här är det skrivet i sand)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 19 februari 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Här är det skrivet i sand

Publicerad fredag, 04 augusti 2017, 12:00 av Björn Smitterberg

ikon_bjoerns2Det börjar röra på sig. Semesterperioderna är visserligen mer utspridda nu än förr, men nu börjar allt fler komma tillbaka.
Ännu är det flera stora evenemang på G i Lidköping. Artister i Stadsträdgården, motorevenemang och allt möjligt. 

Redaktören har bland mycket annat besökt en utställning i Hundested i Danmark. Hundested är en av de nordligaste orterna på Själland. Här ordnas varje år en skulpturutställning. I sand! Genom att blanda i ett par procent lera och lika mycket vatten i tusen ton sand skapas ett material som skulptörer sedan får bearbeta.

hundest

Om det inte regnar de första dagarna då skulpturerna som skärs ut för hand uppifrån och ned så står skulpturerna i ett halvår. Och ni ska veta att det handlar om ytterst komplicerade skulpturer på sex, sju meters höjd. Ytterst välgjorda.
Denna utställning blev en av de mest minnesrika som redaktören besökt i sommar. ”Hundested Sandskulptur Festival” – se film på youtube. Läs mer.

Här hemma har vi pratat om vädret. Det gör vi ju varje sommar. Juni och juli har passerat utan värmebölja sägs det – med ett undantag. Vädret var ju mycket fint när Power Big Meet genomfördes. Redaktören har tittat tillbaka i arkiv och hjärnans små håligheter (håligheterna är ganska många numer) och konstaterar att de första tio, tolv dagasrna i juli brukar bjuda Lidköping på mycket vackert väder. Kan det vara så att det är den solsäkraste tiden på året – rent statistiskt?
Nu ska redaktören lägga till att vädertjänsterna börjar mumla om en tänkbar värmebölja i mitten av augusti. Vi får se.

Rubrik i en Värmlandstidning:
Vädret styr torkan.
En del dörrar är svängdörrar. det är synnerligen lätt med grodor i rubriker.
Vilket påminner redaktören om en händelse för 40 år sedan när redaktören skulle hjälpa en annonsfärdiggörare som hamnat i tidsnöd en natt på en liten tidning där redaktören stod för nattens nyhetsbevakning.
Det skulle stå mörad entrecote. Men stod förstås mördad när annonsen publicerats.
Nu tror ni förstås att annonsören blev galen. Men han tyckte det var ovanligt roligt och annonsen blev mycket uppmärksammad.

Vi lever på övertid.
– Det är inte att vi konsumerar, utan det vi konsumerar, som är problemet med att jordens resurser tar slut allt snabbare.
I Veckan var det dags igen. Statistikerna slog till: I dag har vi förbrukat det som planeten behöver hela året för att tillverka.
Det fordrar eftertanke. Inte minst när köplador planeras i städernas utkanter.

Semestern är i stor utsträckning konsumerad för i år.

Slutligen ett tips till Götene kommun:
Fixa snabbt fram billig industrimark och erbjud till företagen som inte i längden kan vara kvar på Kartåsen i Lidköping – där industriområdet som tillåter visst buller och stora transporter, skall bli tyst handelsområde.
Någonstans är det fel i tänket. Men det ger ju kommunerna runt i kring chansen. Det gäller att förstå att köplador inte är långsiktiga lösningar.
Det blir allt fler varningar, bl a från  handels egna organisationer, att köpladorna kan bli kortvariga satsningar. Internethandeln tar över. Kvar blir möjligen centralt tillgängliga, lätt tillgängliga, utställningslokaler.

God helg