Gå direkt till Nyheten (Vart tog Karin Boye vägen?)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 28 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Vart tog Karin Boye vägen?

Publicerad Tuesday, 25 July 2017, 09:35 av Björn Smitterberg

anitawwall-170724Det var i och för sig ett fint program som erbjöds i den unika miljö som Stola herrgård erbjuder. Den nästan fullsatta lokalen skulle domineras av Anita Wall och Karin Boye. Men dessa båda kvinnor blev lite väl undanträngda av klassiska gitarrister och jazz-sång.
Bilden: Anita Wall medverkade med läsning och med humor. Musikerna i The Gothenburg Combo och sångerskan Lina Nyberg är utan tvekan skickliga.

Däremot var det i flera fall helt oklart varför de spelade vissa stycken.Och de erkände villigt att de gärna spelade stycken de själva arrangerat eller till ochmedskrivit som inte hade någon som helst koppling till varken Anita Wall eller Karin Boye.

Anita Wall, skådespelerskan, kan på ett fint sätt tolka dikter av Karin Boye. Det visade hon flera gånger under måndagskvällen på Stola. Hon hyllade verkligen sin favoritpoet. Men detblevinte så myckeet, för gitarrvirutosernas långa – och det ska upprepas; Mycket skickliga spel – tog tidvis helt överhanden.

Att få en person som Anita Wall till Lidköping för att läsa Karin Boyes dikter är en stor sak. Det är 76 år sedan poeten försvann i Alingsås i sitt 41:a levnadsår. Nästan alla svenskar kan fraser som kommit från Karin Boyes penna.

Anita Wall visade prov på olika tolkningar, olika sätt att läsa  dikten om “Jag hoppas du ligger vaken som jag”. Dels som en kärleksdikt,och dels som ett förargat uttryck.

För oss som väntade på att få höra mycket mer av och om Karin Boye och Anita Wall blev kvällen en liten besvikelse – de långa och för gitarristerna och sångerskan Lina Nybergs inslag hade varit mer motiverade om de haft fler kopplingar till Karin Boye än de nu hade. Enligt programmet skulle det vara en stämningsfull, tankeväckande och gripande musikalisk afton om en av Sveriges största författare och en kvinna långt  före sin tid.

Det var något felaktig beskrivning av ad som verkligen erbjöds. Karin Boye var en av svenska språkets stora poeter. Anita Wall påpekade också att om svenska hade varit ett stort språk i världen skulle Karin Boye varit en internationellt känd poet.

Flera av de musikaliska inslagen hade inget som helst med Karin Boye att göra  – och det var skickligt framförd  musik. Det skall dessutom sägas att lokalen i 1700-talsbyggnaden, under många år spannmålsmagasin innan det återuppstod som herresäte, har en fin akustik. Lägg därtill en skolad skådespelare som låter varenda bokstav, ändelse och stavelse höras så tydligt även för ett öra med visst mått av nedsättning.