Gå direkt till Nyheten (Tore Sahlström:
Dan före dan… inför bilinvasionen)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Måndag 26 augusti 2019
  1. Dagens namn:
  2. Östen
  3. I morgon:
  4. Rolf och Raoul

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Tore Sahlström:
Dan före dan… inför bilinvasionen

Publicerad onsdag, 05 juli 2017, 13:48 av Tore Sahlström

power0705fDet är sällan lilla Lidköping är så i blickpunkten som just denna vecka då Power Big Meet gästar staden vid Vänern.
Det verkar som ortens befolkning är delad i två läger när det gäller evenemanget.
Många har kommit fram till mig och är oroliga för nedskräpningen och sagt att de flyr staden dessa dagar. En del kommer vara på sjön i sina båtar och andra kommer tillbringa helgen i sina sommarhus.

De som blir kvar i stan får härda ut med invasionen och, se fram emot att det trots allt blir en måndag och, förhoppningsvis blir allt sig likt igen.

Mannen bakom tillställningen Kjell ”Power” Gustavsson välkomnar alla till ”Raggarland” på sin hemsida. Då borde ju huvudstaden i detta nya rike heta ”Lischöping”.

power0705dFlygfältet börjar nu fyllas med bilburna campare.

Jag var tidigt ute på Hovby flygfält på onsdagsmorgonen. Hela fältet var täckt i dimma och inte avgaser som det kanske blir till helgen.

Vid säljarområdet träffade jag de som stod först i säljarkön till marknadsområdet. Paret Jonas Klarstöm och Maria Andersson från Växjö kom redan igår mitt på dagen. De brukar ha för vana att vara först i säljarkön även i Västerås som de har varit 38 gånger. De säljer nostalgisaker till bilar m m.

power0705aPower big meet- paret Jonas Klarström Maria Andersson från Växjö.

-Det här kommer att bli jättebra och dessutom har vi 22 mil kortare resa hit och området här på Hovby är större och bättre än Västerås, säger en förhoppningsfull Jonas Klarström.

Säljgatan vid året Power Big Meet är evenemangets hittills största och längsta. 400 säljare ska saluföra sina produkter på den två kilometer långa och 45 meter breda gatan som skapats på fältet. Hovbyfältet är tre gånger så stort som Johannisbergfältet i Västerås.

power0705cEn gammal amerikanare som sett sina bästa dagar.

Vidare gick färden till den stora campingen där nu allehanda fordon och tält börjar samlas.
En man från Finland kom fram och tyckte att när han kom till Lidköping klockan fyra på morgonen hittade han inga bankautomater eller något nattöppet matställe. Till slut hittade han en hamburgerkedja som var öppen. Det var bättre med servicen i Västerås tyckte mannen som traskade väg till sin lilla sovhörna på fältet.

power0705bGod nattsömn i framsätet ute på Hovbyfältet.

Inne i Lidköping så har nu tätorten och dess torg förvandlas till ett matserveringstorg av stort format.
Här ska det ätas och drickas i dagarna tre. Det kom ett bra förslag till Lidköpingsnytt som tyckte att krögarna skulle ha en insamling till Hospice Gabriel- någon krona för varje öl. Det skulle bli en god PR för stadens krögare.

power0705e

Jag har också ett förslag – varför inte ha en liten avgift för alla bilar som ska cruisa på kvällarna i stan- en insamlingsbössa vid starten vore väl helt okey?

Det här med miljö och utsläpp har nog kommunen lagt långt ner i någon byrålåda inför helgen.
Här står det nämligen att i Lidköping står miljö alltid högt på agendan. En punkt i deras miljöprogram står det man ska minimera halten av hälsoskadliga ämnen i luften – märk väl detta gäller inte denna veckohelg. Kommunens ”jippochef”  Glenn Rytterfjell har uttalat i pressen följande:
-Delar av arrangemanget kan påverka negativt såsom tillgänglighet och miljöutsläpp, men vi är övertygade om att de positiva effekterna överväger. V i har en stor motortradition i Lidköping och nu får vi möjlighet att sprida den bilden i resten av Sverige, menar Rytterfjell.

power0705fLidköping har blivit indelat i zoner.

-Är det som menas med hållbar livsstil i Lidköping tro?

(Lidköpingsnytt har haft kontakt med kommunledningen, som i efterhand tänker avsätta medel till klimatkompensering – oklart hur mycket och hur)

Ni som har varit ute i centrum i dagarna har kanske sett att Lidköping indelat i en massa zoner och att Nya Stadens torg, Örthagsparken och Stadspaken är om gärdat av ”kravallstängsel”. Förmodligen för att hålla camparna borta från dessa grönområden men även för nattlig bevakning mot tjuvar.

power0705gÖrthagsparken har blivit omgärdat av ett gigantiskt stängsel.

Nu får vi hoppas att det blir en lyckad motorfest i ”Raggarlandets huvudstad” och att vi slipper nedskräpning fylla och andra störningar i vår vackra stad.

Så kommer det trots en måndag och, då hoppas Lidköpingsborna att allt är som vanligt igen, men det ska bli intressant att i nästa vecka ha facit hur den tillfälliga invasionen resulterade i. Succé eller fiasko?