Gå direkt till Nyheten (Drei Trocaderos på äventyrsresa österut)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Tisdag 17 september 2019
  1. Dagens namn:
  2. Hildegard och Magnhild
  3. I morgon:
  4. Orvar

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Drei Trocaderos på äventyrsresa österut

Publicerad lördag, 01 juli 2017, 08:29 av Tore Sahlström

trocadero-aI Brännebrona, hos en av Drei Trocaderos-teamet Joel Ryd, rådde febril verksamhet på fredagen.
I dag ska teamet fara på en riktig äventyrsresa i österled.  De tre i gruppen som ska ställa upp i rallyt Carbage run är Patrik Spångberg, Skövde, Joel Ryd, Brännebrona, och Anders Sahlström, Hällekis.
ikon-bildreportageklickbara bilder.

I det civila är de betonghåltagare, chaufför och mekaniker.

trocadero-c
De Drei Trocaderos Joel Ryd, Patrik Spångberg och Anders Sahlström.

När andra vill gotta sig vid någon badstrand på semestern vill de tre grabbarna åka på något äventyr. Förra året gick rallyt i Västra Europa men, i år blir det start i Köpenhamn och sedan vidare till Polen, Litauen, Estland, Lettland. Rallyt är 300 mil långt och ska avverkas på fem dagar. Efter slutmålet kommer Skaraborgskompisarna fortsätta sin östliga tripp till Vitryssland samt Ukraina.

– Det här med charter är inte vår grej- vi tre är lite äventyrslystna och galna,  som vill ha en upplevelseresa. – det är inget för personer med dåliga nerver att åka långt i en gammal ”skrotbil”,  framhåller Trocaderon Patrik.

trocadero-d

I rallyt Carbage run är det varken snyggast eller snabbast som gäller. Bilen måste vara minst 15 år gammal och får inte kosta mer än 5.000 kronor. Rallyt är lågbudgetversion motsats till Gumball rally som är ett rally för lyxbilar.

Denna Carbage run-bil är en gammal Volvo 145 från 1973 som nu ska trafikera östra Europa. Arrangörerna är mycket noga med att ekipagen är besiktade och försäkrade. Det handlar inte om att köra på tid, i stället ska deltagarna klara av olika uppdrag varje dag utefter rutten. Varje morgon sitter en lapp på rutan vad den dagens två uppdrag innehåller.

Vad kan då uppdragen innehålla, undrar man.
Ett uppdrag under förra årets rally i Italien var att hitta den längsta spagettin och ett annat i Frankrike den längsta baguetten.

Skribenten trodde att grabbarnas teamnamn Drei Trocaderos kom från den gamla läskedrycken Trocadero men, ack så fel jag hade. Namnet kommer från Beckfilm där skådespelare Ingvar Hirdvall pratar om Drei Trocaderos.

Den gamla Volvon 145 köpte grabbarna i Falun och gav 5.000 kronor för ”skrotpärlan”.

– Vi fick se en artikel på internet om Carbage run 2015. Vi tände direkt att, detta var något för oss som, gillar äventyr och, prova nya saker. En månad efter vi anmält oss hittade vi den optimala ”skrotbilen” för rallyt. Alla vitala delar av Volvon gicks igenom. Bromsarna är bytta knutkorset till kardanaxeln och den gamla automatlådan har ersatts med manuell och fjädringarna är nya.

Fjolårets bensinkostnader i rallyt uppgick till 15.000 och till årets rally har ett Skövdeåkeri sponsrat grabbarna med lite bensinpengar.

Det finns dock en del prispengar att hämta i rallyt men då måste man först och främst klarat hela rallysträckan samt fixat de flesta uppdragen. Då kan man få tre olika premier på 12.000, 8.500 och 5.000 danska kronor. Även det mest originella ekipaget av de 300 startande belönas med 8.500.

Dagsetapperna brukar vara på 60-70 mil och grabbarna byts om att köra – det hinns även med del festande när alla ekipagen går i mål på kvällen. Drei Trocaderos har lärt känna ett team från Ulricehamn som de brukar umgås med efter rallydagen.

I garaget i Brännebrona har det under vintern och våren förbereds för rallyt. Bilen har gåtts igenom noggrant för man vill ju inte bli stående någonstans i Östeuropa med en icke fungerande gammal Volvo 145:a. Lite reservdelar såsom motorpackningar tändstift m m och även ett kamdrev finns med om något skulle hända.

– Med ståltråd silvertejp och en skiftnyckel så löser vi allt berättar, de tre äventyrslystna grabbarna.

Grabbarna bor i tält under själva rallyt men, efter rallyt blir lite semesterdagar med tre hotellnätter i Kiev och några i Vitryssland. Till Vitryssland var man tvungen att fixa ett tredagars visum och då fick man vända sig till Finland för att få detta då relationerna Sverige-Vitryssland är ansträngda.

Det mest intressanta utöver själva rallyt blir för förmodligen besöket i Tjernobyl.
Här ska man beskåda den stora sarkofagen som nu helt är inneslutet i ett stålkomplex. Det kommer bli en guidad tur och, de kommer att ha en geigermätare på sig för att mäta eventuell radioaktiv strålning. Enligt Patrik Spångberg kommer det ta 30.000 år innan all radioaktivitet har försvunnit från Tjernobyl.

trocadero-b
Patrik, Joel och Anders verkar trivas ihop och de brukar aldrig bli osams om något men så har de ju Britt-Marie i baksätet som nu hela vintern har väntat på att få följa med igen.

-Britt-Marie är den enda av oss tre som, är trevlig och säger aldrig något  elakt, skrattar Patrik Spångberg som, gärna vill sitta intill henne i baksätet vid fotograferingen.

Hon var även med vid förra årets rally och många tittade förvånade när Drei Trocaderos blev omkörda på autobahn och, fick se vackra Britt-Marie i baksätet.( Britt-Marie har under sin aktiva tid stått som skyltdocka i Skaraborgs Skog o Lanskapsservice i Mariestad).

trocadero-e

Det kunde märkas att grabbarna var sugna nu på att komma i väg. På lördagen bär det väg till startplatsen i Köpenhamn. Det sista som skulle kollas var tältet där, tältpinnarna for iväg i den kraftiga blåsten hemma hos Joel. Man kunde se att resfebern var hög hos de tre Trocaderosen-den enda som, var kolugn var Britt-Marie som, troget satt i Volvons baksäte och väntade att grabbarna skulle bli klara och påbörja den 400 mil långa färden.

trocaderokarta
Rallysträckan mellan Köpenhamn och Vilnius.

De som vill följa Drei Trocaderos äventyrsresa i Österled kan följa dem på Facebooksidan Drei Trocaderos Sweden. Just nu har de 2100 följare. Där kommer de varje dag lägga ut videosnuttar.