Gå direkt till Nyheten (I dag gör Hedvall sista arbetsdagen)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Tisdag 18 juni 2019
  1. Dagens namn:
  2. Björn och Bjarne
  3. I morgon:
  4. Germund och Görel

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

I dag gör Hedvall sista arbetsdagen

Publicerad fredag, 30 juni 2017, 07:20 av Björn Smitterberg

hedvall-lop-170626I dag slutar Kjell Hedvall.
Han gör det med en mottagning i Lidbeckska huset, och i morgon med en fest för vännerna hemma på spannmålsloftet mitt i Lidköping. För är det någon som hör hemma mitt i Lidköping så är det väl Kjell Hedvall. 

Kjell Hedvall är i viss mån ett unikum i svensk politik.
I 40 år har han suttit i kommunstyrelsen, i 23 år som ordförande. Det finns i Sverige två andra som varit kommunalråd längre tid. Det är ett stort paket av erfarenhet man möter när man träffar honom. Och han är lyssnare – även om han ibland gått hårt fram i debatter. Cyklar han över torget och någon ropar så stannar han.

hedvall-a-170626

Kjell Hedvall bjuder på kaffe. Det är ovanligt, han dricker inte mycket kaffe men har fått en speciell rekommendation just till detta tillfälle. Bilden är klickbar till större format.

Även om man lämnar politiken därhän så finns det mycket att prata med Kjell Hedvall om. Hans register är brett. När frågorna kommer svarar han enkelt och utan åthävor, han anklagar ingen annan och han försöker inte lyfta fram sin egen roll.

Sedan närmare 20 år bor han mitt i Lidköping, han har en fastighet som är unik. Här är bebyggelse som varit likadan sedan 1700-talet. Han vårdar den. En byggnad har byggts om och hyrs ut – just nu till operasångare, en annan del är skomakeri. Här finns också ett spannmålsmagasin som sett likadant ut i många, många år. Här skall födelsedagsfesten vara på lördag – prognosen är nämlig regnig.

hedvall-b-170626

– Men jag hade ju en tanke när jag köpte det, säger Kjell Hedvall på sitt stillsamma  vis och kisar lite mot solen.
– Jag tänkte att jag skulle göra i ordning spannmålsmagasinet, bygga ett  modernt kök och glasa in den delen av gården. Här skulle blivit restaurang.

Men väljarna ville annat?

– Då, på 1990-talet, var opinionssiffrorna dåliga och jag trodde att jag skulle mista jobbet som kommunalråd. Det har jag faktiskt trott varje val sedan dess…

– Och då var restaurangtanken min möjliga livboj. Sedan har jag blivit äldre och kunnat luta mig åt att bli pensionär. Nu är det dags, och jag har ingen lust längre att bygga restaurang här. Nu ska jag ta det lugnt.

hedvall-c-170626

I en skräpcontainer vid Stadshuset hittade Kjell Hedvall skylten som nu sitter ovanför dörren till hans gamla hus i Lidköping.

Kjell Hedvall har haft det hektiskt i livet. Han blev pappa som mycket ung, och levde länge ”ett vanligt svenssonliv”. Så småningom blev det skilsmässa och Kjell Hedvall började gå på krogar – vilket gav ett rykte.
– Varför kunde inte jag få gå ut, även om jag var lite äldre. När jag var yngre fanns inte möjligheten.

Numer är Kjell Hedvall en ingen vanlig gäst på nattklubbar.

– En annan sak som jag började med när jag var skild var att resa. Tidigare hade vi rest en hel del i Danmark, Tyskland och Holland. Nu letade jag på jordgloben fram Peru. Lima är en fantastisk stad – med svenskt sommarklimat året runt.

Här har Kjell Hedvall blivit ”fast” på ett oväntat sätt – livet tog en oväntad vändning. När han reste dit så tog han via internet kontakt med en person som kunde hjälpa honom med språk och guidning.
– Och för att inte bli lurad, säger han.

Det var en kvinna han fick hjälp av. Efter några dagar kunde han klara sig själv. Något år senare ville han återvända till Lima och fick åter hjälp av kvinnan. Hon berättade då om sin familj, och ett barn hon ville skulle få det bra.

– Katolska kyrkan krävde att barnet skulle döpas, men det kostade 600 kronor. Jag betalade och kallades för gudfader för barnet. Jag fick gå i katolsk utbildning – på spanska (förstod inget) – i två dagar. Därefter fick jag bära fram det lilla barnet till dopfunten. Barnets mormor fann detta så speciellt att hon upptog mig i familjen. Plötsligt fick jag 28 nya släktingar.

Kjell Hedvall håller kontakterna med sina nya släktingar. Det lilla barnet är nu 7 år och går i skola och får bl a läsa språk. Hedvall betalar.

– Vi har kontakt via skype och jag besöker när jag kan. Jag var där i påskas och reser ditt till jul igen. Det är en fantastisk gemenskap. Jag bryr mig själv inte så mycket om religioner – men jag tycker om goda människor.

Kontakten med släkten i Peru har medfört flera sena kvällar. Ett tag hade Kjell Hedvall också kontakt med Chengdu i Kina, och med amerikaner i Rockford via sin privata telefon och dator.
– Där var det inte någon som brydde sig att det var mitt i natten för mig. Kineserna ringde tidigt på morgnar, amerikaner på sen kväll och så samtalade jag med Peru på natten.

Det livet hade ett pris. Kjell Hedvall kände det en dag och gick raka spåret till sjukhuset. Stroke! Han har klarat sig med allt i behåll, men vet nu vikten av att sova nu på nätterna.

– Jag sover gott och låter mig inte bli störd, säger han. Jag vill inte drabbas igen. Jag trodde som Gunnar Sträng att fyra timmar per natt skulle räcka…

Politik har sysselsatt Kjell Hedvall i mer än 40 år. När han började med det var han ombudsman och företrädde metallarbetare. I dag är inte så många metallarbetare som förr.

– Lidköping lever mer på handel och service nu än förr.

Ett svårt slag var när Rörstrand lade med tillverkningen i Lidköping. Efteråt kan han konstatera att en av de saker han är mest stolt över är att han var med och omvandlade Rörstrand till något nytt med över 150 företag.

– Det är väldigt bra för Lidköping att det blev så.

Det finns andra kommuner som ställer frågan: Hur gick det till det där med Rörstrand?

Den allra första gång som Lidköpingsnytts redaktör träffade på Kjell Hedvall var i dåvarande Rörstrandsmuseet – som var i den glasade gången i förlängningen av Torggatan.
– Vi måste inse att framtidens stora arbetsgivare finns inom turismen och servicen, ja hela tjänstesektorn, sa Kjell Hedvall då inför Lidköpings samlade företagare – det var den då årliga företagardagen strax före jul.

Även om det finns starka industrier och tillverkare kvar i Lidköping så fick Kjell Hedvall ändå rätt. Tjänstesektorn har exploderat.

Förutom utvecklingen av Rörstrand finns det tre andra saker som Kjell Hedvall tycker det är bra att man lyckats med och där han varit en kugge:

– För det första är jag glad och stolt över De la Gardiegymnaset. Det har blivit en av de allra bästa skolorna i västra Sverige – och som även har internationell genklang.

– För det andra är jag glad och stolt över att vi kunde rädda Läckö slotts verksamhet, stiftelse och allt. Den var konkursfärdig och vi fick ersätta hela ledningen med styrelse och allt. Det var inte lätt, för det var flera riktigt nära vänner jag fick vara med och peta. Med ny styrelse och ledning vändes den dåliga trenden. Nu har vi också Victoriahuset.

– För det tredje måste jag nämna Sparbanken Lidköping Arena. Det är en anläggning som inte bara tar emot egna arrangemang utan även öppnar dörren för andra arrangemang.

På frågan vad han misslyckats med är han beredd: Han vet att Hamnstaden kommer på tal.
– Hamnstaden är inte ett misslyckande, det kommer att byggas och jag är för övrigt säker på att vi kommer att få höghus på andra håll runt stan – även om det inte blir i centrum.

Nej, det Kjell Hedvall tycker att man inte lyckats genomföra är önskan om en lokal med rejäl scen, för musik, teater och dans, och inte minst för kongresser.

– Vi har ju nära till Vara konserthus, mindre än en halvtimme, och vi får vara nöjda med det. Men lite mer än vad vi har nu borde finnas…

Redaktören har många många gånger mött Kjell Hedvall. Ofta med en liten ordvits från den politiska makten med syfte på tredje statsmakten, andra gånger har han berättat saker som genom Lidköpingsnytt medfört stora rubriker.
Han har alltid – nästan i alla fall – haft en kamera i handen.

– Jo, jag har åtskilliga bilder, säger han. Jag började fotografera som pojke när jag fick en instamatic-kamera. Ett tag på 1970-talet filmade jag också – men kvaliteten på super8-filmerna står sig inte riktigt.

– Numer är det bilder som gäller. Skriva en bok, nej det tror jag inte. Men jag skulle kunna tänka mig att göra en fotoutställning. När man ser fotoutställning i dag har fotografen suttit i datorn och vridit till bilderna. Jag skulle visa bilderna precis som de är.

En sådan utställning skulle vara intressant – inte minst som dokument över nutiden.

Vad händer nu, med all ledig tid. Kjell Hedvall har nämligen aldrig tagit ledigt på allvar. Han har – trots långa resor och frånvaro – alltid varit tillgänglig. Det är en uppgift vi på Lidköpingsnytt kan gå i god för. Han har alltid svarat – oavsett var i världen han befunnit sig. Nu ska Jonas Sundström ta över.

– Det blir bra, Jonas är född och uppvuxen här, han kan den här kommunen och så har han sin bakgrund i rörelsen och facket. Det blir bra.

I dag vid lunchtid kan alla som vill komma till Kjell Hedvall och säga vad man vill ha sagt, han tar emot i Lidbeckska huset. I morgon är festen privat. Antingen i sommarvärmen i trädgården eller inne på den gamla spannmålslogen från 1700-talet om regnprofetiorna slår in.

Sedan får vi se om det så småningom kommer några fotohälsningar till läsarna från Peru.