Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Äntligen fler toaletter)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Fredag 15 november 2019
  1. Dagens namn:
  2. Leopold
  3. I morgon:
  4. Vibeke och Viveka

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Äntligen fler toaletter

Publicerad fredag, 16 juni 2017, 12:00 av Björn Smitterberg

ikon_bjoerns2Det bästa med sommarens motormöte – fler offentliga toaletter.
Toaletter har hittills varit en fråga för kommunstyrelsen och kommunfullmäktige att avgöra.
Nu blir det toaletter på tjänstemannanivå.

Dags att bygga ut torget?
Nya Stadens torg har ett rykte om att vara ett av de största i norra hemisfären. Kanske, kanske inte – det beror väl lite på hur man drar gränser. Men nu är det sommar, och på torsdagskvällen kom med det strålande vädret så många bilälskare att det började bli oroligt om torget verkligen räcker.

Även redaktören slog en lov, och hittade en 61:a av samma märke som redaktörens första bil. 52 hästkrafter. Kunde köras på motorväg, men det kostade lite bränsle… Men på den tiden kostade bensinen 70 á 75 öre per liter. Man tankade ibland för en tia och det blev kanske 14-15 liter.

Nu är gamla bilar inte redaktörens största intresse. Gamla båtar däremot, eller varför inte de nya fina träbåtarna som byggs med fingertoppskänsla så fin att man blir avundsjuk.

elvishjul

Redaktören är dock inte äldre än att han minns Elvis Presley – här på bild från bilträffen på torsdagen.

apelsinprisDen nya bron över Ullersund väckte också redaktörens intresse. Den är av trä, och är en av norra hemisfärens vackraste broar. Den är värd ett apelsinpris. För sitt fina hantverk, och för engagemanget som visats på Kållandsö.
Redaktören kan inte snickra. Spickarna blir alltid sneda. (Och se redaktören kan inte ens stava till spik).

När vi är inne på ämnet trafik så blev det en liten kommentardebatt i Lidköpingsnytt efter en krock mellan en bilist och en cyklist. flera är det som tycker att cyklisterna uppför sig fel i trafiken. Detta fick redaktören att titta närmare på en av Trafikverket utgiven broschyr om förhållandet mellan cyklister och bilister. Här framgår ett par saker tydligt. Cyklister ska akta sig för bilar, och bilister skall akta sig för cyklister. Ingen tycks ha mer rätt än någon annan. Ett säkert kort för cyklisten är att kliva av och gå med cykeln. Då hamnar bilisten i ett klart juridiskt underläge.

För övrigt är det bra att det finns mycket att se på. En närstående hustru tittade igenom diverse turistskrifter som fanns i brevlådan i veckan och konstaterade att det händer något varenda dag i den här bygden.

Nu har det på allvar börjat ifrågasättas om det är bra att det finns mycket att göra.
Det är brist på att ha tråkigt. Det sägs nämligen att tråkigheten är uppfinningarnas moder. Så tråkig som redaktören är borde han vara mångmiljardär, men det har slagit fel någonstans. Men kanske är det ändå så att folk använder mobiltelefonens spel i stället för att tänka.

Och snart är det motordagarna. Med Power (makt) har de brutit sig in i Lidköping. Ibland skulle det nog ändå vara bra om det fanns en ombudsman för motstående intressen. det håller inte att gång på gång säga att ”en gång om året får du finna dig…” Det är inte längre en gång om året, och ingreppen börjar bli tydliga. Hundratals, kanske tusentals, Lidköpingsbor är beroende av att kunna röra sig till och från centrala Lidköping – men det bryr man sig bara lite om. Plötsligt upptäcker redaktören att arbetsplatserna för Lidköpingsnytt skall vara depå. För vem då? Tydligen inte för arbetet på Lidköpingsnytt.
Man kunde ju frågat i alla fall. Nu verkar det som Power = Kör över…
Det är med fräckhet och fartränder som arrangemanget skjuts fram. Ingen frågar hur man vill att Lidköping ska arrangera det. Allt arrangeras på villkor att alla tycker det är OK. Det hållbara Lidköping är i själva verket helt i händerna på något annat.

– Stanna hemma då, säger någon.
– Nej, så dum är jag inte. Men det måste ge ”oss andra” lite rörelsefrihet också.
Frågan är om inte arrangören av det hela letat länge efter en plats som vill ta emot evenemanget utan för mycket ifrågasättande.
Om man frågar varför det ordnas särskilda vägar för cruising får man svaret att det kan inte hindras, dom har rätt att köra på gatorna. Ja, det har väl jag också? Men mig hindrar man utan att fråga.

En av de goda saker motormötet har med sig: Det har gått upp för stadshuset att det behövs offentliga toaletter lite varstans.

Med detta hoppas redaktören att alla får sig en välförtjänt kulturhelg i sommarlovets tecken. Som vanligt minns redaktören i dagar som denna den första bok redaktören fick – just den dag han hade sitt första somarlov: Mälarpirater som börjar så fint med ”det var sommarlovets första dag…” När filmen gjordes var den första sekvensen ett öppet fönster, morgonsolen gick upp och tyllgardinen fladdrade lätt i vinddraget.
Det var på den tiden det var somrar.

God Helg, glöm inte att besöka alla evenemang.