Gå direkt till Nyheten (Länsstyrelsen: Befolkningen ökar fortare än bostadsbyggandet)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 28 oktober 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Länsstyrelsen: Befolkningen ökar fortare än bostadsbyggandet

Publicerad torsdag, 15 juni 2017, 10:42 av - Inskickat material

Bostadsbyggandet ökar i stora delar av länet. Ändå har nästan samtliga kommuner bostadsbrist. Det beror bland annat på en snabbt ökande befolkning.
Länsstyrelsen bedömer att det behöver tas fram 96.000 nya bostäder till år 2025.

Förra året färdigställdes 6 900 nya bostäder i länet. Det är 10 procent fler än år 2015, och den högsta siffran sedan 2008. Under fjolåret påbörjades byggnationen av ytterligare 9 000 bostäder. Det är också den högsta siffran på flera år.

Årets bostadsmarknadsenkät visar att länets kommuner har fortsatt stora förväntningar på nybyggandet. Kommunerna tror att det börjar byggas 12 300 bostäder i år och 15 300 under nästa år. Siffrorna brukar visserligen bli något lägre i slutändan, men att takten ökar är uppenbart.

Bygger vi ikapp bostadsunderskottet nu?
– Det ökade bostadsbyggandet är positivt. Samtidigt ökar befolkningen kraftigt i länet. Förra året blev vi 23 000 fler och prognoserna pekar på att ökningen håller i sig, säger länsarkitekt Andreas Lidholm.
– Det här gör att underskottet på bostäder fortsätter vara stort. Underskottet kan till och med öka, trots ökat byggande.

Länsstyrelsen bedömde i förra årets Bostadsmarknadsanalys att 78 000 bostäder behöver byggas till och med 2025. Vi tror nu att det kommer att krävas ännu fler. Vi har skrivit upp siffran till 96 000.
– Bostadsbristen påverkar många människor och slår särskilt hårt exempelvis mot grupper som står utanför bostadsmarknaden. Det påverkar också näringslivets möjligheter att rekrytera, konstaterar Andreas Lidholm.

Läs mer