Gå direkt till Nyheten (Släktforskare på Carlstens fästning)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 04 februari 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Släktforskare på Carlstens fästning

Publicerad lördag, 27 maj 2017, 07:53 av - Inskickat material

släktforskLidköpingsbygdens Släktforskarföreningen resa till Marstrand och Carlstens fästning.
Lidköpingsbygdens Släktforskarförening har besökt Marstrand och Carlstens fästning. Det var en fängslande resa för fästningen blev ju samtidigt ett fängelse som ju skulle byggas av förbrytare som där fick arbeta av sitt straff.

Efter freden i Roskilde blev Bohuslän svenskt. Eftersom hamnen i Marstrand aldrig fryser så förlades där en del av svenska flottan . För att försvara Marstrand bestämde Karl X Gustaf att bygga en på fästning ön.

släktforsk

Foto: Lasse Sjöström. bilden är klickbar till större format.

Den mest kända fången fästningen var Lars” Lasse Maja” Molin en förbrytare i kvinnokläder som i en stor del av sitt liv stal och bedrog människor. Efter att ha stulit kyrkosilver i Järfälla kyrka hamnade han i polisens klor och straffet blev livstid fängelse på Carlstens fästning. Att han sen var en bra kock hade han nytta av när Kung Karl XIV Johan som inte gillade svensk mat besökte fästningen. Han blev då serverad fransk mat. Kungen blev så förtjust i den goda maten att han 1839 benådade Lasse Maja.

Den enda kvinna som suttit fängslad på fästningen hette Metta Fock. Hon satt fängslad mellan 1806-1809. Hon dömdes mot sitt nekande till att ha förgiftat sin familj. När hon till sist erkände dömdes hon till att få ena handen avhuggen,halshuggas sen brännas på bål.

Därefter tog vi bussen till Raghildsholmens borgruin en vacker naturplats där vi fick höra  historien om medeltida staden Kongahälla.

Efter en fantastisk svensk historielektion av en fantastisk guide och fikapaus i Kungälv åkte 42 st nöjda släktforskare hem till Lidköping.

Lasse Sjöström