Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Primörpremiärer)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Fredag 15 november 2019
  1. Dagens namn:
  2. Leopold
  3. I morgon:
  4. Vibeke och Viveka

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Primörpremiärer

Publicerad fredag, 26 maj 2017, 14:47 av Björn Smitterberg

ikon_bjoerns2Denna veckans krönika handlar om smaker.
För nu kommer allt mer av det goda från producenter som i allt större utsträckning kan kallas lokala.

Visst var redaktören glad när han i livsmedelsbutiken så att det fanns lokala tomater. Äntligen skulle de spanska, franska, belgiska och holländska tomaterna – mest vattenblåsor – kunna få lokal konkurrens av välsmakande fasta röda saker.
Men tji, tomaterna smakade nästan ingenting. De var så vattniga att man kunde ha druckit dem i glas.

I dag fredag fanns för första gången (åtminstone nyhet för redaktören) svenska jordgubbar. Lokalt producerade om man är lite vidsynt och räknar in Halland till Lidköpings närmaste omvärld.

Redaktören tycker att jordgubbar ska ätas på sommaren, de skall vara lokala. Belgien kan behålla sina jordgubbar. Det är slarv med klimat och miljö att köra jordgubbar och tomater från sydliga nejder bara för att det går. Det är inte gott med jordgubbar i mars eller april.
Nåja, på fredagen var alltså gränsen nådd. 50 kronor för ett paket med jordgubbar. Testet slog väl ut. Vi var två personer som var överraskade av de goda jordgubbarna. De var inte de skarpaste i smaken, men heller inte fadda.

Så om tomaterna tar sig lite så är nog sommaren här ändå. Potatisen har börjat sticka upp ur redaktörens trädgårdsland också. Sillburken är på kylning och väntar på jordäpplena.

De riktiga äpplena i årets skörd är väl de som skall bildas av blommorna. Men ett par kraftiga vindbyar fick de flesta blommor att blåsa sönder på redaktörens träd. Så vi får väl se.

Det finns ju betydligt fler primörer än de nämnda att provsmaka i sommar så det gäller att ha skärpt tunga. Jordgubbar, och tomater är kanske inte de som vi vanligen förknippar med primörer. Men ordet primörpremiär var roligt att skriva.

Nu hotar väderexperterna med att det ska bli kyligare kommande vecka. Aldrig får man vara riktigt glad.

God Helg