Gå direkt till Nyheten (Tore Sahlström på återbesök i Köpstaden som blivit Spökstaden)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 28 maj 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Tore Sahlström på återbesök i Köpstaden som blivit Spökstaden

Publicerad torsdag, 25 maj 2017, 08:18 av Tore Sahlström

köpstaden1Tidningsmannen och pressfotografen Tore Sahlström var med när Köpstaden invigdes och tog bilder. Nu, när rivningen tycks vara ett faktum, har han återvänt till platsen som hamnade på alla landets nyhetssidor. Klicka in till Tore Sahlströms kåserande bildreportage.
ikon-bildreportage.

I veckan kom beskedet att den forna affärsgallerian Köpstaden ska rivas med start i september. Den 17.000 kvadratmeter stora komplexet som numera ägs av Parks and Resorts har beräknat rivningstiden och återställandet av området till två år. Företaget köpte fastigheten 2010 för 15 miljoner – företaget äger också numera Sommarland.

köpstadentore-c

Det var 1990 som Bert Karlsson stolt kunde inviga sin Köpstad – 8 km utanför tätorten Skara.

Många var de som den första tiden vallfärdade till länets första stora affärskomplex. Särskilt på helgerna drog Köpstaden till sig folk då de kunde spatsera inne i gallerian och kika i allehanda butiker som då fanns, eller bara ta en fika och titta på alla andra som hade strömmat till köpcentret.

köpstaden-torea

Skaraprofilen och journalisten Gösta Karlson och Bert Karlsson veckan innan invigningen. Bilden är inte klickbar

Det dröjde dock inte länge förrän nyhetens behag hade lagt sig och, butikerna började få problem med kundunderlaget. Butiker flyttade in och ut i snabb takt. I en radiointervju år 2002 säger dåvarande etableringsansvarige på Köpstaden Pierre Rehler:
– Trots att butiker lagts ner, trots konkurser och att kunderna sviker Köpstaden så tror jag på en ljusare framtid.
– Vi vill bygga ut Köpstaden med 22.000 kvadratmeter för att locka fler kunder.
– Marknaden finns, avslutades radiointervjun.

Så fel denne man hade då, han trodde på en så ljus framtid när redan då affärcentret var så kraftigt på dekis.

köpstaden9

Under 2005 byggdes en ny inomhuspark inne i Köpstaden som fick namnet Fame World, men fick direkt ekonomiska problem och gick i konkurs. Fame World måste vara landets mest kortlivade nöjespark.

köpstaden7

För Lidköpingsnytt besökte jag Köpstaden för att se hur det ser ut nuförtiden.

Man fick mer eller mindre en liten chock.

köpstaden8

Så förfallet och vandaliserat detta så välbesöka ”affärstempel” på 90-talet såg ut. Krossade fönsterruter runt om i byggnaden. Uppbrutna dörrar där man kunde kika in dörrfönstret och se förödelsen innanför. I ett fönster låg en lite större sten kvar som ett minnesmärke av fönsterkrossandet. Glas-skärvor ligger på marken runt om hela byggnaden.

Ogräset har tagit över grönytorna.

köpstadenx

Nu har verkligen Köpstaden blivit mer eller mindre en spöklig sarkofag – som nu står där granne med Sommarland. Kan inte vara trevligt för Sommarlandsbesökarna behöva se eländet i sommar.

köpstaden5

Bert Karlsson säger själv i NLT att det är hemskt att se Köpstadens förfall och, man kan förstå honom.

Det var andra tider på 1990- talet när Bert Karlsson stolt visade upp sitt affärskomplex för celebra gäster.

köpstaden-toreb

Själv kommer jag ihåg när partiledaren Bengt Westerberg var på besök och utfrågades av Bert på en liten balkong inne köpcentrets torg. Då var de vänner men alla kommer väl ihåg sedan valnatten då Westerberg reste sig upp ur TV-soffan och tågade ut från TV- studion när Bert och Ians Ny demokrati var på samma plats. Den incidenten har nog aldrig Karlsson kommit över och jag tror fortfarande att han har en tagg mot Westerberg.

På 27 år kan ett välbesökt Köpcentrum på 90-talet förvandlas till ett spökligt affärsmonument som inte höll hela vägen.

köpstaden6

köpstaden4