Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Hur går det med slantarna?)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 15 augusti 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Hur går det med slantarna?

Publicerad fredag, 12 maj 2017, 11:41 av Björn Smitterberg

ikon_bjoerns2Klarar du att utan noggrann synkontroll klara ut vad du har för mynt i fickan?
Det gör inte redaktören. Livet var lättare med de ”gamla” mynten.

De nya mynten är verkligen ett bekymmer för redaktören.
Visserligen är redaktören uppvuxen i en annan epok. Riksdalern var dock avförd i Sverige – den lever ju vidare som dollar i USA.
Men det fanns ettöringar, tvåöringar, femöringar, tioöringar och 25-öringar. Kostade mjölken 17 öre per liter fick man betala 17 öre. På öret.  I dag kan man inte säga att något som är gratis inte kostar ett enda rött öre.
Men det tar lite tid vid betalningar. Man ska skilja på enkronor, tvåkronor, femkronor och så tian, som dock är lite gulare och tjockare. Ovant är det. Och koncentration krävs.
Några undrar vad man kan göra för de gamla pengarna. Parkera!

Miljöpartisten Göran Larssson..
… är förtroendevald i ledningen för ett av regionens större sjukhus. Det är fint, problemet är förstås att sjukhuset ligger i regionens sydliga delar – och han berättade häromdagen på sociala medier hur han tagit sig från möte i Stadshuset i Lidköping med bussar – flera byten med början i Skara, och hur han tog sig till Borås. Det var en resa det. Han skrev inte hur lång tid det tog, men han kan ju alltid återkomma med berättelsen i en kommentar till detta.
Jag höll på att skriva: Bara en miljöpartist klarar en sådan resa. Men då överdriver jag. För en arbetskamrat skulle per kollektiva medel ta sig till Kristianstad för en tid sedan. Det tog en hel dag. Och inte var det billigt.

En annan arbetskamrat har köpt elbil.
Men han jobbar delvis i Göteborg, på Chalmers. Och dit måste han ta tåget. För i Göteborg är det stor brist på platser att ladda bilen. Han måste boka laddplats flera dagar i förväg.

Trafikvarningarna i radio blir allt mer knepiga, ibland verkar det som om de är undersysselsatta.
Nedanstående varning är från i söndags och upprepades flera gånger för att meddelandet verkligen skulle gå in hos bilisterna:
Cyklist på vägen.
Störning.

Det var nog ingen miljöpartist bakom det meddelandet.

Redaktören har senaste veckan talat med ett par kommunpolitiker.
Det gemensamma för dessa är förutom partifärgen deras trötta ögon.
Det här är politiker som när de vaknat – av någon anledning – på natten och sedan kommit till sängs igen så går det inte att somna. Frågor söker svar, beslut söker underlag och hur ska man väga det ena mot det andra.
Erfarna politiker som redaktören bollat detta emot (utan att nämna några namn) säger att man måste lära sig koppla bort politiken. Man måste skaffa något roligare att tänka på och aldrig använda nätterna till att bry sig.
– Det finns alltid frågor att oroa sig över, säger en erfaren ordförande. Men jag har tidigt lärt mig att allt kommer att lösa sig – ibland får man ta smällar, och då är det inget annat att göra. Man är heller inte ensam utan ansvarar bara för det man själv står för just när beslutet skall fattas i nämnden.

Låtsasförsvar?
Det kom pressmeddelanden och information om att i onsdags skulle Flygvapnet öva landningar på riksväg 44, och därför behövde vägen stundtals spärras av.
Så skedde, vägen spärrades av. Men döm om redaktörens förvåning när det meddelades att landningarna skulle vara fiktiva. Man stängde alltså av vägen för låtsasflyg. Då kunde man ju gjort det på en krokig grusväg i stället. Flygplan kom visserligen svepande över vägen – men landade inte.

Regeringen har att följa riksdagens beslut. På onsdagen fattades bl a dessa beslut:
• Arbetsgivare ska lämna uppgifter oftare om skatteavdrag och ersättningar för arbete (SkU21)
• Regeringen bör öka takten med att förenkla skattereglerna för företag (SkU27)
Redaktören undrar om man sett till det ena beslutet när det andra togs… Redaktören får lämna uppgifter varje månad, räcker inte det? Förenkling, tja?

I morgon skall livet bli lättare att leva igen. Det ska bli varmare.
Kylan vi haft senaste veckan – det måste vara EU:s fel. Hur går det med Svexit?

God Helg!