Gå direkt till Nyheten (Tore Sahlström: Rekordmånga ”majade” i Munkängarna.)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Fredag 15 november 2019
  1. Dagens namn:
  2. Leopold
  3. I morgon:
  4. Vibeke och Viveka

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Tore Sahlström: Rekordmånga ”majade” i Munkängarna.

Publicerad måndag, 01 maj 2017, 17:32 av Tore Sahlström

maja17-cVåren är här – helt underbart.
Man går omkring i en mörk grå ruggig värld i flera månader och, plötsligt kommer åter ljuset och värmen tillbaka.
Det är likadant varje år – man känner en stor längtan till vårens första utflykt till vackra Kinnekulle.
ikon-bildreportageKlickbara bilder.

Den känslan verkar bli starkare ju längre man kommer upp i åren. När man var ung skulle man alltid ut och ”maja” första dagen i maj. Då var det oftast en cykelfärd någonstans, med en fikakorg på pakethållaren.
Nu denna första maj fick cykeln stå och det blev istället en bilfärd med en fikakorg i baksätet.

maja17-i

”Majafärden” för min del gick naturligtvis till Munkängarna.
Carl von Linné har som gårdagens vårtalare berättade sagt att, det finns ingen vackrare plats än Kinnekulle. Nu verkar det som många tycker detsamma för jag har då aldrig skådat så mycket människor i Munkängarna.

maja15-h

Det såg ut som små myrstackar lite över allt i området. Redan vid elvatiden var parkeringarna smockfullt med bilar – särskilt där en gång det anrika Turisthotellet stod. En byggnad som var så vackert som stod där mellan 1880-1960 och, sedan bara föll offer för en rivning. Kan än i dag inte begripa varför ingen ingrep och, räddade denna ståtliga byggnad – tänk vad attraktivt det skulle ha varit om det istället hade upprustats.

maja17-f

Ett annat litet hus, som jag tidigare har påpekat, som borde rustats upp och som fortfarande står kvar är Emelie Högqvists paviljong.
Finns det ingen förening eller turistråd som kan kosta på byggnaden lite färg och, upprustning eller går detta hus samma öde som Turisthotellet?

maj17-a

Nu under försommaren täcks marken i Munkängarna med väldoftande ramslöken – det är verkligen gott att bara sitta på en bänk inandas denna ljuvliga ”lökstank”. Munkängarna är sannerligen en park med lättvandrande stigar – området är 76 hektar stort och många är de som vandrade runt i området denna första riktiga varma vårdag. De flesta hade med sig en fika korg och, några passade på att ta sig en tupplur i solskenet.

maja17-d

Det måste ha varit rekord med besökare på Kinnekulle denna dag –längtan efter att solen ska väcka allt levande till mångas stora förtjusning blev att många tog sin första maj utflykt till Munkängrana och, som det verkade till hela Kinnekulle.

maja17-e

Det verkar som våren påverkar många och, åtskilliga tydligen vill ut i naturen för våren är ju en gratis föreställning som, tar sin början just nu.

maja17g

maja17-b