Gå direkt till Nyheten (Nya minnesbilder: från början av 1960-talet)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Fredag 15 november 2019
  1. Dagens namn:
  2. Leopold
  3. I morgon:
  4. Vibeke och Viveka

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Nya minnesbilder: från början av 1960-talet

Publicerad söndag, 16 april 2017, 07:58 av Bernt Blomgren

minnesbilda-170416Bernt Blomgren har hittat nya minnen i sitt bildarkiv. De här minnena är mer än 50 år. Bl a minns han en dålig lukt.

Rivningen av Lidköpingsbiografen (Lid-Bio), 1961, som låg på Repslagargatan mittemot dåvarande huvudingången till NLT, numera inryms här Biljardhallen.

minnesbilda-170416

Lid-Bio var på 50- och 60- talen B-filmernas biograf i Lidköping. Här gick framför allt äldre western- och kriminalfilmer av lägre kvalité. Lid-Bio byggdes 1907 Första större ”biosen” (Skandia) i Lidköping var faktiskt inrymd i nuvarande Frälsningsarméns lokaler.

Till egenheterna med Lid-Bio var den gigantiska kamin som blivit kvar och stod vid sidan av uppgången till läktaren. En annan var att man bara hade en projektor och när man bytte filmrulle under föreställningen blev det en kort paus och då öppnades utgångarna vid sidan och ”alla” passade på att pinka på granntomtens plank. Lukten låg stark i denna smått och planket hade tydliga förruttnelsetendenser nedtill.

Att man ogenerat kunde gå ut och slå en drill förklaras av Lid-Bios repertoar – det var ”grabbarnas” egen biograf – flickor, tjejer och vuxna kvinnor syntes sällan bland publiken.

minnesbildb-170416

Mannen på bilden kom under början av 60-talet att spela en stor roll för de som var konstintresserade i stan; Lasse Persson (av vännerna skämtsamt titulerad Konstmålare Persson) kom hem om somrarna från Konstakademin och ledde målerikurser i ABF:s regi.

På bilden skymtar Rörstrand så det bör vara Målaregatan och till vänster syns lite av den småhus- och gårdsbebyggelse som präglade denna del av stan, norr om Källaregatan från Vallgatan till Norra Torngatan.