Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Gravidhjärna?)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Fredag 15 november 2019
  1. Dagens namn:
  2. Leopold
  3. I morgon:
  4. Vibeke och Viveka

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Gravidhjärna?

Publicerad fredag, 14 april 2017, 12:00 av Björn Smitterberg

tuppikonGravidhjärna är något som kan få stå i vägen för alla småfel.
Redaktören har inte hittat på ordet. Däremot en av tjänstemännen på kommunledningskontoret. Hon, ja det är inte en hen eller han utan en kvinna, är gravid och har fullt sjå med att hantera bl a kommunstyrelsen och kommunfullmäktige med protokoll, kallelser och handlingar.

I veckan blev det ett litet fel. Ett litet obetydligt fel, det skylldes på gravidhjärnan och redaktören fick lära sig något nytt.
Om man ser rent filosofiskt och biologiskt så bär denna tjänsteman på två hjärnor. Dubbel lön?

Gravidhjärna blev veckans första nya ord.
Det andra kom på Miljö- och byggnämndens pressinfo; Mutterknackare.
Mutterknackare uppgavs vara ett verktyg som främst orsakar oljud. Om inte oljudet behärskas riskerar ett företag i Lidköping att bli utan bygglov för en verkstad.

Redaktören gör mest tjänst som tupphjärna.

Andra profilerar Lidköping för kycklingar.
paskkycklingar20170412

I veckan sammanträdde Barn och kolnämnden.
Stavfel? Nja. Många skämt blev det nämligen om att Mario Melani – den tuffe skolpolitikern som leder nämnden genom gått en operation i munnen.
– Kratta inte, sa han som inte kunde säga S eller F.
Själv skrattade han mycket gott åt skämten och kommer säkert att ge igen så fort munnen läkt. Till dess får han bara äta oppa.

Sillhjärna.
I dag är den vecka på året då världen fullkomligt flödar över av tips på inläggning av sill. Det ena konstigare än det andra.
Äppleinlagd sill är bara ett exempel.
Vid ett besök i en livsmedelsbutik på onsdagen stod redaktören snällt i kö för att köpa sill vid fiskdisken. Här var det en dam som tog gott om tid på sig för det fanns nämligen tre olika sorter sill – alla ”heminlagda” i butiken. Damen ville provsmaka. Det gick nu inte för sig. Men redaktören förstår ändå damen, för hur många vet vad det är för smak på lunchsill. Redaktören vet bäst hur Lucullus smakar. Till denna finns en liten historia att berätta. En vacker sommardag när sommarredaktionen i skogen lockade ut redaktören och hustrun skulle lunchen bestå i sill och potatis. För att göra det enkelt – sommarredaktionen är enkel – så koktes potatis från trädgårdslandet och sillen var i konservburk av plåt. Plötsligt insåg redaktören att den enkla boningen saknade konservöppnare.
Raskt in i bilen, till en öppen butik som hade konservöppnare att försälja (ganska dyr) och biltur och allt tog en timme.
Tillbaka i enkla boningen skulle redaktören med nya öppnaren komma åt innehållet i burken och konstaterar att burken under förberedelserna hittills stått med botten upp. Nu vändes burken – vad fanns där om inte en ögla att dra i för att öppna burken.
Konservöppnaren var alltså onödig. Så nu avåts halvljummen potatis och sill… Hustrun skrattade nästan hela lunchen.

Slutligen en rekommendation.
Tv1 kl 20 på påskafton: Glada Änkan – men inte det ni tror. Redaktören har sett föreställningen och den kan få vem som helst att gapskratta. Det är en inspelning från Operans föreställning där Henrik Dorsin skrivit sin version av operetten Glada Änkan.

Med tillönskan om en synnerligen god påskhelg.