Gå direkt till Nyheten (Bernt Blomgrens minnesbilder)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Fredag 15 november 2019
  1. Dagens namn:
  2. Leopold
  3. I morgon:
  4. Vibeke och Viveka

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Bernt Blomgrens minnesbilder

Publicerad söndag, 09 april 2017, 08:40 av Bernt Blomgren

Fminnesbildc-170409ör fjärde söndagen i följd har Bernt Blomgren letat i sitty bildarkiv och hittat några bilder tagna under 19460-talet. Lidköpingsnytt erbjuder dem som lite söndagsläsning och läsarna får gärna kommentera. 

Skicka gärna din kommentar (kan publiceras med signatur) till desk@lidkopingsnytt.nu

 

minnesbilda-170409

Då som nu var det en hel del fiskeentusiaster som stod, framför allt på östra piren, och fiskade i ”älva”. Det nappade bra framför allt mört och pankor, men en och annan gång aborre och gädda. Huruvida fisken var god, med tanke på det orenade vattnet, är en smakfråga.

Mannen på bilden har inte gått att fastställa till namnet.

På andra sidan i ”älva” ligger kommunens mudderverk. Byggnaden ovanför, ett spannmålsmagasin, gick i vardagslag under namnet ”Sjömanskörka”.

minnesbildb-170409

På den tiden då det behövdes hamnarbetare. Urlastning av koks (?) . Stålfundamentet nere till höger i bild  skymtar också Sockerbrukets gamla råsockerkran. Efter nedläggningen av ”Socker” 1950, användes den som synes i andra sammanhang. Hamnen drevs vid denna tid av kommunen, sålunda var hamnarbetarna kommunalt anställda.

Tilläggas kan att det fanns kolupplag även på östra hamnsidan, Kolimporten (?).

minnesbildc-170409

Verksamheten i hamnen försiggick inför öppen ridå på den tiden, inga avskärmningar sålunda. Här sker lastning av något från Centralföreningen då beläget där första parkeringsområdet på ”Nyestadssidan ” efter järnvägsbron ligger.
Mannen med händerna i byxfickorna var en lidköpingsprofil.

Bilderna är klickbara till större format.