Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Nu ska vi prata….)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 15 augusti 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Nu ska vi prata….

Publicerad fredag, 07 april 2017, 12:10 av Björn Smitterberg

ikon_bjoerns2Vi ska prata nu. Det vill WHO, världshälsoorganisationen.
I dag är det världshälsodagen och vi uppmanas att prata.

Genom att prata kan vi alla tillsammans minska trycket för de personer som har jobbigt på olika sätt. Samtal kan få de drabbade att må bättre, låt oss prata.
Det är nog ett av de enklaste recept redaktörn hört talas om.

Nu är redaktören inte en pratare.
En gång för flera decennier sedan startades lokalradiostationerna. Redaktören var då en erfaren lokalreporter och tillfrågades. Vi pratade en stund i något som kallades anställningsintervju, men redaktören förstod snart att man skulle mest ägna tiden åt slö-prat mellan skivor. Och det är inte redaktörens musik, även om musik fortfarande triggar igång hjärnan. Förr triggades även benen igång i takt, men det är sämre med det nuförtiden. Alltså, redaktören pratar för lite för att arbeta på en radiostation. Utseendet sätter hinder för TV.
Det är inte så sällan redaktören får höra att han är för tyst. Hemma exempelvis, eller under bilfärd. Redaktören kan åka miltals utan att höras.
Fördelen med att inte säga något är att man slipper bli avbruten.

På tal om bilfärd:
Redaktören ser hur mycket utmärkt fin produktiv åkermark som nu grävs upp för att vi skall få en ny förbifart i Lidköping. Det är ett högt pris vi betalar för bilismen. Ta en biltur i helgen, åk mellan Truve och Källby och se er omkring. Det är verkligen inte orden god mat man tänker på.

Det finns i alla länder utbildningsanstalter för dem som vill förstå krigets konster. Men fredskonsten då?
Det är verkligen tuffa dilemman vi ställs inför denna fredags förmiddag då nyheterna domineras av kryssningsmissiler och gasbomber. Tänk att det finns människor med så låg empati.

Samtidigt närmar sig den största kristna högtiden – påsken. Några vilodagar för de flesta. Men också en tid för tankar om vad vi egentligen har för grundsyn. Socialdemokraterna laddar upp i Göteborg med sin kongress. Här skall man besluta att kasta ut kristendom och andra religioner från friskoleverksamheten. Det finns åtminstone en förskola i Lidköping som kan komma att beröras. Den drivs av en församling i Svenska kyrkan.

Det är vår nu. Det har almanackan bestämt. Samtidigt måste vi väl ändå konstatera att våren blivit längre, vintern kortare. Redaktören protesterar tvetydigt. Det är skönt att slippa kyla och halka, men det är ju inte helt rätt det här med klimatproblemen. Låt oss glädjas över att utsläppen av koldioxid inte ökat de senaste åren.

De fina träkonstruktionerna vid Lidan för att människor ska lapa sol har blivit populärt tillhåll – för änder. Hoppas dom gör rent efter sig.

God Helg