Gå direkt till Nyheten (Tredje generation mäster vid Lundsbrunns Handelsträdgård
Firman 90 år nästa lördag)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 30 september 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Tredje generation mäster vid Lundsbrunns Handelsträdgård
Firman 90 år nästa lördag

Publicerad Wednesday, 29 March 2017, 07:15 av Björn Smitterberg

lundsbrunnshandelsträdg1170Hur uppvaktar man en jubilerande trädgårdsmästare? Blommor?
Frågan är i högsta grad aktuell, för om ett par veckor blir det 90-årskalas i Lundsbrunn när Lundsbrunns Handelsträdgård firar. Tredje generationen driver anläggningen i dag – Lasse Kellgren och Liselotte Jonson med tre anställda.

Lars Kellgren är femte generationen trädgårdsmästare, och tredje generationen i Lundsbrunn. För hans farfars farfar var mäster, och sedan har det gått från far till son. Kunskaper har gått i arv, men även via utbildningar. Lars Kellgren har själv gått i trädgårdsskola i Norrköping. Lars Kellgren och Liselott Jonson har skrivit ned företagets historia – och lite till. Det är nästan som att läsa släktforskning i den lilla broschyr som utkommer till jubileumsdagen 8 april – en dag som skall firas med körsång och Hellekis Musikkår bl a. En utställning har gjorts med två avdelningar, dels familjens alla mäster, och dels om blommor som odlas här i dag.

lundsbrunnshandelsskylt

Ursprungliga skylten

– Det var en gång, som de båda skriver i den lilla broschyr som utarbetats inför 90-årsjubileet.
– Det var en gång en olycklig bonde i Svenljunga som blev starten för detta med grönsaker och plantor.

Den bonden var dock lyckligt på annat vis. Han var gift två gånger och fick 16 barn. Nästan alla söner fick yrken om trädgårdsbranschen. Här finns rötterna till dagens handelsträdgård i Lundsbrunn.

Lars Kellgrens farfar Gervin växte upp på Almenäs gård där hans pappa var trädgårdsmästare. När greve Sparre på Almenäs köpte Mariedahl fick två anställda följa med – kusken och trädgårdsmästaren. Trädgårdsmästaren var Gervin Kjellgren som senare övertog mark och startade eget 1927 – Lundsbrunns Handelsträdgård.

Gervin gick hastigt bort 1941. Sonen Hans var inkallad men fick komma hem och ta över företaget. 1967 kom Lars så smått in i verksamheten och sedan 1976 är det Lars Kellgren som driver drivhusen.

lundsbrunnhatrg2

Samhällsengagemang har gått som en röd tråd i släkten. Hans Kellgren var exempelvis förman för Husaby brandkår. Lars är engagerad i LRF och styrelseledamot för den gren av LRF som arbetar för trädgårdsmästarna, samt Lundsbrunns Samhällsförening.

– Då var det mest grönsaker, en hel del såldes på torget i Skara. Numer har vi enbart plantor, blommor och trädgårdsväxter. Det ger oss full sysselsättning. Vid trettonhelgen när julstjärnornas säsong är över börjar vi med vårblommorna. Våren är vår absolut mest jäktiga tid.

lundsbrhandelstr3

Liselott Jonson, Andreas Jazon och Lars Kellgren

– Vi skulle egentligen ha vårt jubileum lite senare i vår – men det går inte. För vid påsk sätter det igång och vi kan jobba hur mycket som helst med att driva upp och sälja plantor.

Mer än 50.000 penseer växer nu upp i alla olika färger vid handelsträdgården, och snart börjar alla möjliga andra blommor att finnas för alla som har en kruka eller två på sin balkong eller en stor trädgård. Största kunderna är kommuner och pastorat.

Lundsbrunns Handelsträdgård är verkligen en fascinerande släkthistoria så väl som företagshistoria. .

Så om man ser hela historien så finns det en hel del att fira mäster Lars Kellgren för. Frågan är bara hur, blommor?