Gå direkt till Nyheten (En dokumentärfilm om varje kommun)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 20 oktober 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

En dokumentärfilm om varje kommun

Publicerad tisdag, 28 mars 2017, 18:20 av Redaktionen

Johan Fågelström och John Tornblad som driver filmbolaget Affekt Film AB sedan 2012 ska de med hjälp av medel från Allmänna arvsfonden producera 15 kortfilmer med alla 15 kommunerna i Skaraborg.

Varje plats har sin historia. Nu kastar sig återigen producenterna John Tornblad och Johan Fågelström in i de lokala historiernas, legendernas och skrönornas värld för att ge nya filmupplevelser. Denna gång ska de producera 15 historiska kortfilmer – en för varje kommun i hela Skaraborg. Projektet har lämpligt nog fått namnet Skaraborgshistorier. Här får varje kommun chansen att lyfta fram en lokal historia i en kortfilm på cirka fem minuter. Kortfilmen kan sedan visas för sig eller tillsammans med de andra som en hel svit.

– Vår främsta drivkraft är att vi vill underhålla, beröra, engagera och inspirera människor i dag med hjälp av det förflutna. I det här projektet gör vi det genom att lyfta fram intressanta, lokala personligheter och livsöden, berättar Johan Fågelström från Affekt film.

En viktig del i satsningen handlar om att engagera filmkreatörer som redan har en viss erfarenhet av filmproduktion och som vill ta ytterligare ett steg framåt. Målsättningen är att ge ökad kunskap om filmskapande och uppmuntra till att våga utveckla sin egen kreativitet. För att hitta lämpliga filmkreatörer kommer man att ta hjälp av kommunerna, men också gå ut med efterlysningar via sociala medier och egna kontaktvägar.
Projektet har beviljats 5 miljoner i projektstöd från Allmänna Arvsfonden. Produktionsbolaget Affekt film har specialiserat sig på att filmatisera intressanta händelser och livsöden från svunna tider. De senaste fem åren har Affekt film producerat kortfilmen Estrid (2012), den dramatiserade dokumentärfilmen Falks Grav (2014) och kortfilmsserien Trollhättans Formare (2016). Under 2016 lanserades även deras första långfilm Tjuvjägaren, som i dagsläget har visats på 90 biografer runt om i landet.