Gå direkt till Nyheten (Föredrag på Vänermuseet på torsdag:
Västsvenska Lantmän – ett landmärke med lång historia)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 16 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Föredrag på Vänermuseet på torsdag:
Västsvenska Lantmän – ett landmärke med lång historia

Publicerad Sunday, 26 March 2017, 07:41 av Redaktionen

lantmännenhistoria

På torsdag arrangeras en kväll om lantbrukskooperationens historia i Lidköping. Etnologen vid Vänermuseet, har skrivit en artikel inför den kvällen.
Om Lantmännens historia på Vänermuseet

Lantmännen har en lång och spännande historia i Lidköping. På torsdag 30 mars kl 18.00 har man möjlighet att få veta mer om vad som hänt inom Sveriges äldsta jordbruksförening från starten fram till idag.
Då kommer Bertil Månsson, Skara, till Vänermuseet och berättar om föreningens historia och sitt arbete på Centralföreningen, Västsvenska Lantmän och Odal, under nästan 50 års tid.

Skaraborgs läns lantmäns centralförening bildades 1895 i Skara, för att samordna böndernas inköp av gödsel och kraftfoder. 1922 flyttades huvudkontoret till Lidköping.
Det kraftiga uppsvinget kom under 1960- och 1970-talen, då dagens tre stora silobyggnader, samt den första foderfabriken, byggdes. Under 1980- och 1990-talet expanderade verksamheten med nya verksamheter, som laboratoriet AnalyCen, etanoltillverkningen, med mera.

Fram till fusionen 2001, då Lantmännen Sverige bildades och kontoret flyttade till Malmö, var Lantmännen en av kommunens största arbetsgivare, med cirka 400 anställda. Idag är verksamheten mer blygsam. Lantmännen Foder och Lantmännen Maskin har kvar sin verksamhet, och Lantmännen Reppe, som tillverkar etanol och glukossirap med mera, expanderar.

De stora silobyggnaderna i Östra hamnen utgör fortfarande ett dominerande landmärke och inslag i stadsbilden, som visar den avgörande roll som jordbruket har haft och fortfarande har för Lidköpings kommun. Hamnverksamheten och spannmålsmottagningen är också i högsta grad aktiv.

Föredraget ”Västsvenska Lantmän – ett landmärke med lång historia”, är en del av Vänermuseets föreläsningsserie ”Nyfiken på”, som berättar om Lidköpings lokalhistoria, vår omvärld, och vår natur och miljö.

 Vänermuseet torsdag kl 18.