Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Tvärvänt L-kast)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Tisdag 17 september 2019
  1. Dagens namn:
  2. Hildegard och Magnhild
  3. I morgon:
  4. Orvar

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Tvärvänt L-kast

Publicerad fredag, 17 mars 2017, 12:00 av Björn Smitterberg

ikon_bjoerns2I veckan fick redaktören ett kritiskt e-brev från en läsare som vände sig mot att ordet lappkast använts i en artikel. Det borde ha stått tvärvändning.
Redaktören lade faktiskt inte märke till ordvalet förrän det påpekades. Enligt e-brevet var ordet lappkast rasistiskt.

Många ord som varit självklara i svenskan har plötsligt börjat nagelfaras. Det har många fått erfara. Astrid Lindgren har ju visat sig ha använt ord som fått bytas.
Men hur är det med ordet lapp som förled? Redaktören använder självklart ordet samer om folkgruppen, och så har det varit i många år, så det är inte folkgruppen det gäller.

Redaktören har två ”språkbiblar” – det är TT-språket och det är Språkrådet. Det sistnämnda har ordens betydelse som specialitet bl a.
Redaktören skickade en fråga, och klargjorde direkt i frågan att om den kritiserade artikeln handlat om samer (och inte solbryggor) så hade redaktören inte tillåtit något annat än ordet samer. Men nu handlade det om ordet för tvärvändning. Och Sråkrådets Sunna Nygård, språkvårdare, ställer redaktören i skamvrån. Vi ska inte säga lappkast.

Så här säger Sunna Nygård:
– Det stämmer att same är den rekommenderade benämningen, en benämning som är av samiskt ursprung och som används av samer. Ordet lapp förekommer dock i en del sammansättningar, t.ex. lappkast och lappsjuka, som är så etablerade att de ofta används utan att vi tänker på förledets ursprung.
– För ett par år sedan beslutade Sveriges ornitologiska förening, SOF, att byta ut ett tiotal fågelnamn som ansågs vara kränkande, men lämnade benämningarna lappuggla, lappsparv och lappmes oändrade. Anledningen till att förledet lapp här inte ansågs vara kränkande, var att namnen inte syftar på samer eller det samiska folket utan på det geografiska området Lappland. Det är också i många fall förklaringen till att andra sammansättningar med lapp som förled finns kvar och används utan någon större diskussion. Det är emellertid värt att nämna att SOF fick ta emot en del kritik för att man låtit fågelnamnen med lapp finnas kvar; om man i något sammanhang tvekar på om det är lämpligt att använda ord med förledet lapp kan man ofta välja ett annat, närliggande ord, i ert fall t.ex. tvärvändning.

Redaktören tvärvänder, och kommer även att rekommendera att landskapet som förknippas med lappuggla byter namn till Sapmi.

Till saken hör att redaktören umgåtts  en hel del med samer och deras situation i tidigare delar av sitt yrkesliv vilket var en trevlig upplevelse. Kritiken med L-ordet som förled har inte kommit hörts av förrän nu.

En medarbetare kastar in en brandfackla: Lapp-Lisor. Men det vet vi ju, det heter trafikvakter.

Språket ändrar sig. En av redaktörens söner är liksom sin far skribent, men på ett helt annat håll. Han har påpekat att fadern/redaktören är omodern som skriver skall i stället för ska. Redaktören skall nu försöka sluta skriva skall. Han bör skriva ska.

Ett annat minne dyker upp. När redaktören skrev sina första rader som journalist 1970 hände också något obetänksamt; Redaktören skrev om ett möte att ”det gått av stapeln”. Texten kom in i tidningen, och dagen därpå stod redaktionschefen med pekande finger: Fartyg går av stapeln – inget annat!.
Redaktören har därefter aldrig låtit något som skett gå av stapeln – inte mer om när fartyg sjösatts. Många är det som i inskickade referat skriver att något gått av stapeln – vilket redaktören konsekvent ändrar.

Bästa rösterna är på papper.
Det har i många år talats om att göra omröstningar digitalt, alltså via appar och datorer. Uppgifter om att ryska datahackare påverkat valet i USA visar att det inte finns ett moget system för omröstningar eller val. Papper är säkrast. Nu har även EU-parlamentet diskuterat det här med röstsystem som vilar på datasystem. Förr gick inte att hacka sig in.

Under redaktörens stunder då trasig arm medfört att det varit sysslolöst har redaktören börjat titta igenom sitt privata bildarkiv. Det har fyllts på under årens lopp, och det är otroligt så fort bilder av fantastiska ovärderliga reseminnen blir värdelösa. Man tar bilder som ingen – inte ens redaktören själv – tittar på särskilt ofta.
För några år sedan skulle redaktören göra en kort weekend till en stad som varit lite förbisedd i resevanorna tidigare; Linköping. Bland bilderna från det besöket fanns nedanstående som ju blir lite speciell om man börjar läsa på text och neonskylt. Bilden är också ett exempel på redaktörens mörka humor.

linköpingsblodbad

God Helg