Gå direkt till Nyheten (Radioamatörer finns det gott om – ännu)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 13 maj 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Radioamatörer finns det gott om – ännu

Publicerad fredag, 24 februari 2017, 07:15 av Redaktionen

Radio-2-(002)170224För den som trodde att radioamatörer var något som hörde det förgångna till så är detta fel.
I Sverige finns 13.000 (!) organiserade, 27 av dessa finns i Lidköpings Radioamatörer.

Något som vore en injektion i verksamheten både i riket och lokalt är om det kom med lite yngre intresserade; medelåldern ligger på 62 år och genomsnittet på nya som söker medlemskap med är 35 år.

Radio-1-(002)170224 – Så vi vill gärna att det kommer med yngre förmågor, säger tre aktiva medlemmar i Lidköpings Radioamatörer – Bosse Knutson, Kent Matsson och Lennart Herngren.

Samtliga i föreningen är också medlemmar i FRO – Frivilliga Försvarsorganisationen, som är anknuten till Försvarsmakten, och som alltså kan få viktiga arbetsuppgifter. Till en del har man det redan då man behjälplig med så kallat radiosamband vid stora olyckshändelser, naturkatastrofer och andra händelser där ordinarie kommunikationer slås ut eller på annat sätt är otillräckliga.

– Det finns alltid någon radioamatör på Kortvåg och VHF (FM) och som ju bara behöver ett bilbatteri för att utrustningen skall fungera, förklarar de tre.

Och det gäller hela världen. Det är inte ovanligt att en svensk radioamatör snappar upp någon kollega som begär hjälp i samband med naturkatastrofer.

Tyska radioamatörer på besök på en indisk ö fick tidigt kontakt med drabbade i samband med Tsunamikatastrofen i Thailand och som spelade en viktig roll för kommunikationssambandet i inledningsskedet.

Det är det nyttiga med att vara radioamatör.

Radio-2-(002)170224 Bo Knutson rattar i sitt imponerande ”radiorum”. Nu behöver man inte ha allt detta för att vara radioamatör – en bra utrustning ksn få för runt 1.500 a 2.000 kronor.

– Om man gillar teknik är radiohobbyn en utmaning, sedan skall man inte förneka den sociala betydelsen av att kunna ha kontakt med privatpersoner runt om i Världen, säger Kent Matsson som har kontaktbevis med alla länder förutom Nord-Korea, av förståeliga skäl.

Många är exemplen på vänskapsband slutits med åtföljande besök i varandras länder.

– Man får öva sig också i språk framför allt engelska som är det allmänna kommunikationsspråket bland radioamatörer, men ibland får man anledning att använda sina gamla skolkunskaper i tyska, franska och ryska.

Det finns sålunda en hel del möjligheter för den presumtive radioamatören; i Lidköping träffas man en gång i månaden i klubblokalen i Hasslösa som också är FRO:s, i slutet av augusti har man en större aktivitet ute vid Navens fyr för allmänheten.

Och givetvis finns Lidköpings Radioamatörer såväl på nätet som facebook.

– Givetvis är alla välkomna oavsett ålder till vår verksamhet och det vore särskilt roligt om fler kvinnor engagerade sig inom amatörradio-verksamheten, poängterar de tre som för dagen samlats hos ordföranden Bosse Knutson i hans radiorum.

Radio-3-(002)170224 Lennart Herngren, blev medlem i början av 70-talet, Kent Matson i slutet av 70-talet, och Bosse Knutson 2003.