Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Fredagsmys)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Måndag 26 augusti 2019
  1. Dagens namn:
  2. Östen
  3. I morgon:
  4. Rolf och Raoul

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Fredagsmys

Publicerad fredag, 17 februari 2017, 12:32 av Björn Smitterberg

ikon_bjoerns2Fredag. Dags för fredagsmys.
Chips och popcorn, godis, sockerdrycker, choklad. På spåret, Skavlan…
Andra kör med champagne och vindruvor, som romarna alltid tycks ha gjort lite så där halvnakna på någon slags soffa. Långt innan TV var påhittat.

För oss som inte har lust att betala extra för att se på TV har nu en förenkling kommit ut på marknaden. Man kan ta emot TV-sändingarna via sin dator och trådlöst överföra det till TV. Det förenklar onekligen. Problemet är att man behöver ha så mycket grejer. Tidigare hade man fjärrknappar till TV:n. Nu skall det vara en dosa för fiberanslutningen, tangentbord och mus till datorn som är kopplad till TV:n.
Det som krävs för fredagsmys får inte längre plats på soffbordet.

På tal om fredagsmys har redaktören fått en bild med oklart ursprung från en person som gillar smörgåstårta:

smörgåstårta

Redaktören undrar också varför bra radioprogram har en tendens att bli dåliga TV-program. Vart tog fredags- och lördagsunderhållningen i radio vägen? Nu handlar det mest om vilken musik man vill höra. Redaktören gillar för övrigt en kanal på nätet P4 +. Rekommenderas. Inget prat, inget tjat om att man ska ringa eller epost. Ren lyssning.

Varje vecka får redaktören en rejäl bunt med pressmeddelanden. Ibland är det intressant att redogöra för de viktigaste. Här är ett viktigt meddelande som någon lagt ned sin själ i för att få ut till medier och få journalister att avsätta tid för:
Att betala sin parkeringsavgift via mobiltelefonen blir allt mer populärt bland befolkningen i Lidköping kommun. Antalet parkeringar per månad via SMS Parks betaltjänst har ökat med 79% sedan februari 2016.

Ett annat korkat pressmeddelande skickades i tisdags. Det handlade om restaurangveckan. Först bjöd man in medier till en presskonferens som skulle börja 16,45. Då tänker man sig att de medier som är på plats skall få chans att skriva om det. Men icke, 16,46, en minut efter att presskonferensen börjat, damp ett pressmeddelande ned i epostlådorna. Det betydde att de medier som inte gick på presskonferensen hade bättre förspänt.
Någon gång får man tänka sig för även om man är på inhyrd plats i Stadshuset. Tveksamt om Lidköpingsnytt kommer att vara representerat på de här presskonferenserna framöver.

Liknande problem har det varit vid kommunen tidigare, med alla sina kommunikatörer. Men här har bestämts att de medier som kommer på presskonferenserna skall ha fördel av den arbetsinsatsen. Klokt, för vi kan inte ha ett kommunikatörstyrt samhälle. Det förstår alla utom en del kommunikatörer, någon  självkritik får man ha.

Nu har det varit väldigt halt igen, och redaktören fick i dag vid ett återbesök på sjukhuset veta att det kom många frakturer och onda lemmar på besök under gårdagen. Det var inte bara halt, det var sådär förrädiskt. Varför kan vi inte få fler uppvärmda trottoarer i det här landet?

Så måste redaktören faktiskt fråga: Är det något behov av att straffa varandra som gör att länsstyrelsen nu – efter att ha varit med i samråd och med remisser diskuterat Hamnstaden – plötsligt får för sig att inte tillåta att planering sker förrän efter reningsverket rivits?
citronprisAtt samtalstonen varit rå efter att Kjell Hedvall begärt att kommunfullmäktige ska få bestämma över strandskyddet i stället för tjänstemän på länsstyrelsen har synts.
Men man frågar sig varför länsstyrelsen nu stoppar allting som man medverkat till i ett decennium?

Redaktören skrev förra veckan och ifrågasatte om det  verkligen behöver göras försök med soptunnor som är delade, där olika fraktioner läggs i olika fack i tunnorna. Någon har reagerat på det och undrat om redaktören känner till att det finns familjer med fyra blöjbarn. Ja, det är möjligt att det finns. Men redaktörens tanke var en annan: Hur länge skall man undkomma ansvaret för renhållningen genom att utreda och göra försök?
Det system som nu diskuteras att bli prövat – inte bestämt än – hade redaktören på 1990-talet på Gotland. Men med olika hämtningsintervaller på tunnorna. Den där med blöjor och matrester tömdes varje vecka.

Bristen på roliga historier och annat upplyftande är stor denna vinter. Skrattmusklerna förtvinar.

God helg