Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Sopor i långbänk)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 31 maj 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Sopor i långbänk

Publicerad fredag, 10 februari 2017, 12:00 av Björn Smitterberg

ikon_bjoerns2Hundra personer i Lidköping kan komma att få pröva en ny sopsortering. Det gäller att dela på soporna.
Det som nu ska prövas är en metod som funnits i åratal på flera ställen – så i sina mörkaste stunder undrar redaktören:
Vill inte Lidköping ha en modern hantering av sopor? Varför drar det ut på tiden?

Att det finns Lidköpingsbor som tror att jorden är oändligt full av resurser och att nedskräpning är ett marginellt problem syns ofta vid återvinningstationerna. En helt annan bild får man vid anläggningen på Kartåsen, eller även den i Götene som är lite äldre. Ständigt får stora container bytas för de fylls med sorterat material för återbruk eller förbränning. Så ska det vara, inget skräp på backen eller vid sidan om.

I Stockholm får man sedan länge lägga matavfall i papperspåse – inte plast. Samma system finns på flera andra orter. Så varför man ska pröva det i hundra hushåll i Lidköping först är ju en gåta. Men kanske är det inte påsarna som är problemet, utan sorteringen i tunnornas olika fack. Det finns i Lidköping bostadsområden där soporna hämtas vid tomtgräns i säck. Om dessa nu skall ha två tunnor i stället kan det bli problem vid tomtgränsen, där garageinfarten är enda möjligheten.

Sopor är verkligen ett bekymmer. Och det tycks bara bli mer och mer. Tänk så lite mjölkflaskor det var i soporna när de var av glas och kunde pantas.

4,1 procent.
Så mycket minskade hushållens utsläpp av växthusgaser, under tredje kvartalet 2016 jämfört med samma kvartal 2015. Hushållens utsläpp kommer framför allt från användning av personbilar, och minskar på grund av lägre bensinförbrukning. Totalt sett ökade dock utsläppen av växthusgaser med 2,8 procent.

För övrigt läser redaktören att var tionde svensk nu är miljonär. Sparandet ökar. I samma undersökning av Sifo säger emellertid var tjugonde tillfrågad att de har mindre än 5.000 på banken.

Redaktörens arma arm är ett bekymmer. Problemen har minskat, men så mycket kraft är det inte. Och ibland hugger det till.
Även en annan rörlighet har påverkats; starka smärtstillande piller och bilkörning fungerar inte ihop. Så även om hustrun varit driven privatchaufför så har man fått hålla igen. Joakim, jobbarkompisen, har verkligen varit en klippa. Och Bernt har också hjälpt.
Redaktören vill tacka för alla glada tillrop och önskan om tillfrisknande, det har varit mycket trevligt. Även från NLT-anställda har tillropen kommit – verkligen kollegialt. Det är uppenbarligen en arbetsplats som är gentlemannamässig.

Nu tillönskas alla en riktigt God Helg.