Gå direkt till Nyheten (Nu ökar bostadsbyggandet i Skaraborg)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 28 oktober 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Nu ökar bostadsbyggandet i Skaraborg

Publicerad torsdag, 26 januari 2017, 08:04 av - Inskickat material

liden-bebygg_120229Bostadsbyggandet i Skaraborg kom på allvar i gång under 2016. Takten ökade från några hundratal nya bostäder per år till över tusen. Det visar en ny undersökning från Skaraborgs Kommunalförbund.Undersökningen presenteras i ett pressmeddelande i dag, när hundratals politiker och kommunala chefer från hela Skaraborg möts i Vara.

Till största del är det allmännyttan som står för nybyggnationerna, men även flera privata aktörer bygger nytt just nu.

– I dag är bostadsbristen generell i hela Skaraborg, det är ingen överdrift att säga att den finns i samtliga 15 kommuner. Alla har inte brist på alla typer av bostäder, utan behovet ser olika ut i olika kommuner, säger Per-Olof Hermansson, förbundsdirektör för Skaraborgs Kommunalförbund.

Ofta handlar det om att det saknas lägenheter som äldre kan flytta in i när de sålt sina hus, vilket startar en kedja av bostäder som blir tillgängliga på marknaden. Generellt saknas också små lägenheter som kan bli det första hemmet när ungdomar flyttar från sina föräldrar eller till ett studentboende. Det finns dessutom utmaningar i att finansiera nybyggnation i delar av Skaraborg.

– Tillgången på bostäder, alla typer av bostäder, är en nyckel för att människor ska kunna förlägga sina liv i Skaraborg och därmed kunna bidra till vårt arbetsliv, säger Per- Olof Hermansson.

De befolkningsprognoser som finns för Skaraborg innebär att vi 2030 ska vara 25 000 fler invånare än i dag. Ska deras behov av boenden kunna tillgodoses krävs en bostadsproduktion på minst 850 nya bostäder per år.Tar vi också i beaktande kommunernas utmaning att klara av att upprätthålla och finansiera framtidens välfärd behöver vi bli långt fler skaraborgare som i sin tur kräver betydligt fler bostäder.

Bostadsbyggandet i Skaraborg diskuteras som en av många punkter på den första Skaraborgsdagen på Vara konserthus i dag den 26 januari. Det övergripande temat är Skaraborgs tillväxt.