Gå direkt till Nyheten (Stor informationsträff inför stort evenemang)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 28 oktober 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Stor informationsträff inför stort evenemang

Publicerad torsdag, 19 januari 2017, 23:16 av Joakim Stegelmeyer

pbm-info-170119-1Ikväll genomfördes ett informationsmöte i Lidbeckska huset med anledning av att Power Big Meet kommer att arrangeras på Hovby Flygfält 6 – 8 juli. Allmänheten hade bjudits in för att få information samt ges möjlighet att ställa frågor. Kommundirektör Jan Fransson hälsade välkommen till de ca 150 personer som kommit.

Den övriga presentationen sköttes sedan av projektledaren Glenn Rytterfjell. Som hjälp att hantera eventuella frågeställningar fanns ett antal tjänstemän från Lidköpings Kommun närvarande.

pbm-info-170119-2

Vad är det fråga om?

Power Big Meet är en träff för bilentusiaster som lockar 20 000 fordon och närmare 80 000 besökare. I år är det dags för 40:e upplagan av träffen och enligt arrangörerna brukar 20 – 30 % fler besökare komma till jubileumsträffar. Redan förra året var Johannisbergsfältet utanför Västerås , där träffen hållits 34 år i rad, fullt utnyttjat och på grund av detta letande man efter en ny plats med mer  plats för utställning och camping samt fler och bättre vägar till evenemanget. Power Big Meet är Europas största bilträff och det tredje största evenemanget i Sverige, distanserat enbart av Almedalsveckan i Visby och Gothia Cup i Göteborg. Själva träffen organiseras av Power Meet AB och American Car Club Sweden.

Hur påverkas Lidköping?

Enligt Rytterfjell kommer det att bli stor påverkan men att allt ska göras för att samhället ska fungera så normalt som möjligt. En jämförelse gjordes med Almedalsveckan i Visby där det fungerar det alldeles utmärkt. Evenemanget i Västerås har de senaste åren genererat omsättning mellan 100 och 150 miljoner kronor. För Lidköping med omgivning uppskattas att evenemanget kommer att generera ökad omsättning på ca 220 miljoner kronor. Det kommer att skapas eventplatser på olika platser i Lidköping. Syftet med dessa är att publik ska kunna följa evenemanget och dessutom få saker att hända på andra platser än Hovby. Platser för kringevenemang kommer att skapas på bland annat Motorstadion, Folkets Park samt i Stadsträdgården. Även restauranger och handel kommer att involveras i evenemanget. Det kan vara fråga om exempelvis utökade öppettider eftersom evenemanget på Hovby stänger kl. 18.

Boende

Totalt har 250 boendealternativ inom 10 mils radie från Lidköping identifierats. Det är fråga om 5 000 rum och 10 000 campingplatser. Två campingar kommer att skapas vid Hovbyfältet. Dessutom kommer det att finnas en „nostalgicamping“ nära utställningsområdet. Förutom detta kommer ca 1 000 platser att ställas till förfogande i skolor och idrottshallar. Slutligen kommer privatpersoner kunna upplåta hus och lägenheter under den aktuella tiden. En egen plattform för förmedling av dessa kommer att skapas. Totalt innebär det fler bäddar än storstaden Malmö kan uppbåda.

Trafik

Projektgruppen har haft möten med bland annat Polisen, Räddningstjänsten, Västtrafik, Västerås Kommun och Destinationsbolaget för planeringen av evenemanget och trafiksituationen kring det. Det har även hållits möten med motorintresserade och deras föreningar. I Lidköping vill arrangörerna undvika spontan cruising. Därför kommer cruisingen att vara organiserad och styras till fasta tider. Som exempel nämndes från kl 18 till 02. Dessutom kommer en smärre avgift tas ut och man kommer att begränsa vilken typ av fordon som får delta. Det har tagits fram ett förslag till färdväg för cruisingen. Sträckan är ca 12 km lång och troligtvis kommer trafik tillåtas i båda riktningarna. Vid minst två platser kommer annan trafik att kunna åka in i och ut från området innanför slingan. Dessutom kommer en plan tas fram hur räddningsfordon och polis ska kunna färdas smidigast. Enligt Polisen betraktas evenemanget som en så kallad särskild händelse och planen är att ungefär 150 poliser ska tjänstgöra så länge det pågår.

Nedskräpning och städning

Enligt Glenn Rytterfjell är detta en mycket viktig punkt för hur evenemanget kommer att uppfattas av allmänheten. Tanken är att involvera föreningslivet i städningen på Hovby samt i och omkring Lidköping. Den kommunala verksamheten inom detta område kommer till stor del att genomföras nattetid och målet är att allt ska vara städat och rent senast klockan nio på morgonen.

pbm-info-170119-4Under presentationen visades en film från Power Big Meet i Västerås. Den finns att se på Youtube. Klicka här!