Gå direkt till Nyheten (Miljoner till kommuners flyktingkostnader)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 maj 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Miljoner till kommuners flyktingkostnader

Publicerad tisdag, 20 december 2016, 15:13 av Björn Smitterberg

Lidköpings kommun får nära 14 miljoner kronor för insatserna för asylsökande.
Regeringen har i dag fattat beslut om fördelningen av 7 av de 10 välfärdsmiljarderna till kommunerna och landstingen inför 2017. De återstående 3 miljarderna fördelas med ett enhetligt belopp per invånare.

– Välfärdsmiljarderna är ett mycket viktigt tillskott till kommuner och landsting där välfärden behöver värnas. Nu gör vi det största tillskottet sedan det generella statbidraget infördes på mitten av 90-talet, säger finansminister Magdalena Andersson.

I våras presenterade regeringen en permanent satsning till kommuner och landsting om 10 miljarder kronor fr.o.m. 2017. Förslag om detta lämnades i budgetpropositionen för 2017 som bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna och Vänsterpartiet. Efter att riksdagen har beslutat om statsbudgeten för 2017 har regeringen i dag beslutat om fördelningen av de 7 miljarder kronor som fördelas med hänsyn till antalet asylsökande och nyanlända i varje kommun. Bidraget betalas ut genom månadsbetalningar under 2017.

De 3 miljarder kronor som återstår av välfärdsmiljarderna fördelas via anslaget för kommunalekonomisk utjämning med ett enhetligt belopp per invånare.

Så här fördelas pengarna efter flyktingsituation till västra Skaraborgs kommuner:
Grästorp: 2,941 miljoner kronor
Essunga 2,765 miljoner kronor
Vara 5,858 miljoner kronor
Götene 13,294 miljoner kronor
Lidköping 13,828 miljoner kronor
Skara 22,569 miljoner kronor.