Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Pinsam, pinsammare eller pinsammast?)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 20 november 2019
  1. Dagens namn:
  2. Pontus och Marina
  3. I morgon:
  4. Helga och Olga

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Pinsam, pinsammare eller pinsammast?

Publicerad fredag, 09 december 2016, 12:25 av Björn Smitterberg

ikon_bjoerns2Nu är julhandeln igång, och inte minst i livsmedelsaffärerna samtidigt som alla medier med självaktning frågar sina läsare: Vad kan du vara utan på julbordet?
Redaktören kan räkna upp massor av saker som han inte behöver på julbordet. Haggis hör inte hemma på redaktörens julbord, för att ta ett exempel.

Lutfisken har simmat sin väg från redaktörens julbord. Den har faktiskt aldrig varit någon favorit. I stället ha redaktörens lilla familj begränsat julmåltiderna till just det vi vill ha, och bortse från traditioner. Det har medfört en märkbar nedkrympning. Framför allt är hustru alltmer synlig på andra platser än i köket.

Vi vill ha svensk mat. Det är ett annat krav som gäller så långt det är möjligt. Därför kan det bli svenskt även om det är lite högre kilopris – men i stället en mindre bit. Ingen holländsk edamer i år.

Det hela påminner redaktören om en juldagsbjudning hos en släkting för flera år sedan. Släktingen hade just bildat sin första familj och nu bjöds släkten till kalkonmiddag.
Men det var en sak den unga familjen missat – tiden för att steka kalkonen kan vara lång. Så när vi väntat förgäves i över två timmar på kalkonen (kallkon?) så bjöds i stället på lite annat som fanns kvar från julaftonen. Men vi hade trevligt än då, men unga husmor var bestört över att fågeln i ugnen inte blev färdig i tid. Värdfamiljen fick äta kalkon på annandagen i stället.

Redaktörens lilla tvåmannafamilj firar jul i lugn och ro. Inga släktingar får komma i närheten, och redaktören åker inte till någon. Det är en utmärkt tradition. Man bestämmer själv över tiden, vilken bok som ska läsas, vilka egna traditioner man vill följa.

En vacker julgran är nu inhandlad. 120 kronor var årets pris. Ja, det räcker med en liten. Redaktören får väl då åter påminna om när han arbetade på en betydligt större redaktion än den Lidköpingsnytt har. På den platsen inköptes en stor gran till matsalen och det levererande företaget använde ett par män från sydosteuropa för att sätta in granen. Allt gick bra ända till granen restes upp och det konstaterades att den var cirka 2 meter för hög.
Detta fixades enkelt. Granen kapades två meter – och det är räknat från toppen.
Strax efter kom det fram att det i toppen (som nu var avsågad) skulle det placeras en stjärna. Den stjärnan kom aldrig på plats det året.

citronprisOm veckan som gått skall sägas att man inte skall lämna idéer eller förslag.
Då blir man betraktad som pinsam och besvärlig till och med av kommunalrådet. Undrar om det är därför Miljöpartisterna inte driver sitt egna förslag – det skulle reta kommunalrådet, och det är det sista miljöpartisterna i Lidköping vill.
När redaktören föreslog att man skulle titta på möjligheten att skapa en modern, hållbar och miljövänlig stad på Hovbyfältet så gick han för långt. Visserligen är man i Lidköping tydligen miljövänliga – men bara till en viss gräns. Rör inte flygplatsen! Det kan komma ett flygplan…

Och det kan komma att byggas en väg genom Hovby. Det finns visserligen inga planer på det. Inte mer än i Lidköping som tycks tro att en gammal idé om att bygga en helt ny förbifartsled lever.

Det här med trafik är lite speciellt. Under sammanlagt en timmes tid varje dag är det trafikköer på Rörstrandsleden. Tillfälligtvis ända till resecentrum med bilar som skall till Skararondellen.
För att lösa detta har någon kommit på den geniala lösningen på detta: bygg en bro till över älven.
Lysande idé – det är förstås lite väl långt ifrån Skararondellen och löser inga problem där. Men argument är alltid argument.

Det här med långa köer i Lidköping vid rusningstid är inte något stort problem. Det handlar mer om lite Lidköpingshybris – om att man måste åka bil och stå i bilkön bakom bussen man ändå kunnat åka med. Bilkön är sällan längre än ett par minuters körtid.

Bro över hamnen är ju spännande, undrar om den blir öppningsbar.
En av de roligaste historier som redaktören haft under ett dussin år med Lidköpingsnytt är när Trellevarvet byggt en ny färja åt Göteborgs skärgård. Den skulle testas innan leveransen. Fartyget kördes in i Lidköpings hamn och man testade den med att angöra kaj. Lidköpingsnytt hade förstås en bild på detta, vilket gav många kommentarer om den nya färjelinjen, om det blir taxfree o s v.

Nu blir väl redaktören kallad pinsam igen… Och det kommer nedlåtande kommentarer att redaktören inte förstår något. Kanske från den i Källby bosatta politiker som uppenbarligen känner att en Hovby stad skulle utmana Källby. Han skriver bl a att han undrar hur mycket utsläpp från bilar skulle det inte bli i trafiken mellan Hovby och Lidköping. Han skriver inget om utsläppen han själv medverkar till när han åker parallellt med Kinnekullebanan mellan hemmet i Källby och arbetet i Lidköping.

Nu blir väl redaktören kallad pinsam igen…
Så det dröjer innan nya förslag medför påfrestningar på vissa.

Det har kommit så många kommentarer som flytt ämnet att redaktören inte längre tar in dom – bl om kostnaden för att segelflyga.
God Hjul.

Så har vi veckans vitys, med anknytning till julhandeln, från Bengt BG Gustavsson i Vinninga:
– Vad tar ni för kalvfilén, frågade Svensson sin handlare.
– 108 kronor kilot.
– Det var dyrt – i den andra affären tar dom bara 98 kronor.
– Tja varför köper inte frun sin kalvfilé där då?
– Den var slut.
– Ja när den är slut här tar vi bara 88 kronor kilot!

God Helg